Gyártók Jó hatással van a BMW eredményére a chiphiány

Jó hatással van a BMW eredményére a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.10.01 11:21

Jó hatással van a BMW eredményére a chiphiány

Fotó: BMW Group PressClub Global

Jelentős mértékben javította autóipari szegmense 2021 teljes évi EBIT-rátára vonatkozó előrejelzését a BMW a járművek chiphiány okozta árnövekedésére hivatkozva.

Hirdetés

A bajor székhelyű autógyártó korábbi előrejelzése szerint a kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) a bevételek 7-9 százalékát fogja kitenni az idei évben. Most ezt a számot 9,5-10,5 százalékra módosította.

Közleményében a BMW kifejti, hogy bár a félvezetők beszerzésében fennálló nehézségek a következő hónapokban is befolyásolni fogják a termelést és a kiszállításokat, az alkatrészhiány új és használt járműveknél egyaránt tapasztalható pozitív árazási hatása kompenzálni fogja a kieső értékesítéseket.

A chiphiány az év eleje óta világszerte visszafogja az autógyártók termelését, mostanra több millió járműre tehető termeléskiesést okozva. Az új autók időben el nem készülte ugyanakkor a kínálat beszűkülését is jelenti, ami mind az új járművek, mind az azokat helyettesíteni képes használt modellek árát feljebb nyomja.

A BMW, ami szerint a chiphiány 2022-re is át fog nyúlni, jelezte, hogy az EBIT-ráta várható növekedése a csoportszintű adózás előtti eredményt is javítani fogja, konkrét számot azonban nem közölt.

Kiemelt Partnereink