Gyártók Itt a karbonsemleges luxus SUV a Mercedes-től

Itt a karbonsemleges luxus SUV a Mercedes-től

Pörge Béla | 2022.04.19 16:18

Itt a karbonsemleges luxus SUV a Mercedes-től

Fotó: Mercedes-Benz Media

Április 19-én bemutatkozott a második tisztán elektromos SUV a Mercedes-től, az EQS. Ez a modell azonban akár hétszemélyes kivitelben is rendelhető, ráadásul a gyártása teljesen karbonsemlegesen zajlik – beleértve az akkumulátort is.

Hirdetés

Online platformján mutatta be április 19-én legújabb modelljét a Mercedes-Benz. A hétszemélyes, tisztán elektromos EQS-t elsősorban az észak-amerikai piacra szánja a gyártó, az összeszerelése is az Egyesült Álamokban történik majd. Az EQS-t az idei év második felében dobja piacra a Mercedes – azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a jármű.

A rövid bemutatón előbb Britta Seeler, az OEM eladásokért felelős vezetője árult el néhány részletet: például azt, hogy az autóba bekerült az MBUX hyperscreen nevezetű infotainment rendszer, ami egyedülálló élményt és könnyű kezelést biztosít. Az autó kormányozható hátsó kerekekkel rendelkezik, és Seeler szerint új szintre emeli a futás csendességét.

Fő a hatékonyság

Ola Källenius, a Mercedes-Benz igazgatója elmondta, hogy az autó tervezésekor az egyik legfontosabb szempont a hatékonyság volt: ennek rendelték alá a dizájnelemek kialakítását, sőt, még a kerekeket és a gumikat is. Az autó ráadásul karbonsemlegesen készül az Egyesült Államokban, beleértve az akkumulátorokat is.

Fotó: Mercedes-Benz Media

Egy SUV-hoz méltó módon komoly helykínálattal rendelkezik az EQS: a csomagtartó akár 2100 literes is lehet, míg hétszemélyes változatban a kényelmet növeli a hátsó ülésekere is elhelyezett képernyő. Källenius kiemelte, hogy az EQS autonóm funkcióinak hála egyes piacokon akár filmet is nézhet a sofőr vezetés közben, az autó biztonsági szintje ezt lehetővé teszi.

Nagyon komoly hatótávolság

Elektromos autóról lévén szó, központi kérdés, hogy mennyit képes megtenni egy töltéssel a jármű. A Mercedes-Benz EQS a gyártó szerint akár 660 kilométeres hatótávolságra is képes lehet, ez persze kiviteltől és beállításoktól függ, az alap vélhetően ennél kevesebb lesz.

Az autó rendelkezik úgynevezett off-road móddal, amiben az utazási és vezetési élményt lehet fokozni. A modell a későbbiekben frissíthető lesz a felhőn keresztül a szoftvereknek és a konnektivitásnak köszönhetően – derült ki a Mercedes videós bemutatójából.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink