Gyártók Ismét rekordot állított a Tesla

Ismét rekordot állított a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.01.03 10:22

Ismét rekordot állított a Tesla

Fotó: Tesla

Az amerikai Tesla 2022 utolsó negyedévében rekord mennyiségű járművet gyártott le és szállított ki ügyfeleinek, mindazonáltal számai így is elmaradtak az elemzői várakozásoktól.

Hirdetés

Elon Musk cége 405.278 darab járművet szállított ki az előző év utolsó három hónapjában, szemben a Refinitiv által megkérdezett elemzők becsléseinek 431.117 darabos átlagával.

Bár az elemzők többre számítottak, az október-decemberi értékesítési szám így is messze felülmúlja a 2021 azonos időszakában produkált 308.600-at.

Az elmúlt három hónapban a kiszállított járművek szinte mindegyike Model 3 szedán vagy Model Y SUV volt: ebből a kettő típusból 388.131 darabot adtak át a vásárlóknak. A drágább és nagyobb Model X és Model S modellekből 17.147 került az utakra.

Elmaradtak a kiszállítások

A Tesla 439.701 autót gyártott le 2022 utolsó három hónapjában, amitől a kiszállítások mintegy 34 ezerrel maradtak el. A Reuters rámutat, hogy ez szokatlan a vállalattól, mely általában nagyjából ugyanannyi autót készít el és szállít ki adott idő alatt. Ennek hátterében logisztikai nehézségek, a kínai kereslet gyengülése, illetve a rivális autógyártók, mint a Ford, a Rivian és a Lucid Motors okozta erős versenyhelyzet áll az elemzők szerint.

A Tesla részvényeinek értéke 65 százalékkal esett 2022-ben, amivel a tavalyi a legrosszabb év lett a 2010-es tőzsdére lépés óta. Ez részben annak tudható be, hogy az elemzők és a részvényesek attól tartanak, a rossz gazdasági kilátások miatt a Tesla nem fogja tudni tartani magát ahhoz, hogy minden évben másfélszeresére növelje kiszállításait.

Felcsigázzák a befektetőket

A vegyes év eleji hírek után a Tesla március 1-jén készül feldobni a hangulatot. Ekkor a texasi gigagyárban fogják ismertetni a vállalat növekedési terveit, továbbá egy „3. generációs” platformot is be fog mutatni a gyártó, ami elképzelhető, hogy annak az új autónak lesz az alapja, melyet a Model 3 és Y alá fognak pozicionálni mind méretben, mind árban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink