Gyártók Informatikusokat keres a Volkswagen

Informatikusokat keres a Volkswagen

autopro.hu/K.K. | 2022.12.19 12:22

Informatikusokat keres a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volksvagen IT főnöke, Hauke Stars új IT képzési koncepciókat követel Németországban, mert nézetei szerint a képzésrendszer részben túl kemény, emiatt pedig túl kevés informatikus áll a cégek rendelkezésére.

Hirdetés

A Volkswagen igazgatóságának IT-ért felelős tagja, Hauke Stars szerint komoly igény mutatkozik további digitális szakemberekre Németországban, ezzel összefüggésben új képzési koncepciókat kellene hirdetni a vezető szerint.

„Ma már 13 ezer IT szakember dolgozik nálunk. Egyedül a vállalat központjában 700 informatikai állás nyitott” - mondta Hauke Stars. A wolfsburgi programozó iskolában már elindult az új évfolyam, amit a Volkswagen mellett többek közt a Google és a Microsoft is támogat.

Az új rendszernek köszönhetően a tanulók egy formális műszaki végzettség nélkül is tovább tanulhatnak a szoftverfejlesztésben. Az informatikai iskola rövid képzési programokra támaszkodik és lemond az „akadémiai hiearchiáról”, ahogyan szponzorai hangsúlyozzák. Az informatikai szakmákra felkészítő német oktatási rendszernek sok tekintetben „agilisabbá és rugalmasabbá kell válnia”. Ezen a területen gyakran vannak pénzügyi és bürokratikus akadályok, ezen változtatna a Volkswagen.

Jelentős hiány

A VW igazgatótanácsában február óta létezik informatikai pozíció, ezt azóta Stars tölti be, aki hangsúlyozta, hogy kevés a fiatal szakember a területen. A Bitkom ipari szövetség is erősíti az állítást, a szervezet megítélése szerint jelenleg csaknem 140 ezer szakképzett munkaerő hiányzik Németországban.

A Volkswagen számára a „fenntartható mobilitás szoftver- és adatátviteli szolgáltatójává” való átalakulás néha még nehezebb, mint az alternatív hajtásokra való átállás. A vállalat további munkatársakat is keres a Cariad szoftverrészlegbe - mivel a saját rendszerek fejlesztése nehezebb, mint azt eredetileg gondolták – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink