Gyártók Így terjesztené el a hidrogénes közlekedést a Hyundai

Így terjesztené el a hidrogénes közlekedést a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2021.09.09 16:23

Így terjesztené el a hidrogénes közlekedést a Hyundai

Fotó: Kia Global Media Center

Bemutatta Hydrogen Vision 2040 nevű programját a Hyundai Motor Csoport. A cél, hogy 2040-re globális szinten népszerű, reálisan használható alternatíva legyen az üzemanyagok között a hidrogén. A stratégia középpontjában a haszongépjárművek állnak.

Hirdetés

A Hyundai Motor Csoport továbbra is hangsúlyozza elkötelezettségét a tiszta, fenntartható energia minden típusa iránt a mobilitásban, ennek jegyében komoly terveket tartalmazó stratégiát tett közzé, ami tartalmazza az összes új haszongépjármű-modell elektrifikálását 2028-ig. A merész stratégia a Hyundai-t a haszongépjárművek szegmensének élvonalába helyezi, és amennyiben sikerrel jár a vállalat, úgy az első lesz a haszongépjárművek elektrifikációjában.

A Hyundai elképzelése az, hogy hidrogén energiát alkalmazzon az élet és az ipar minden területén, például otthonainkban, munkahelyeinken és gyárainkban. A cél az, hogy a hidrogént mindenki számára, mindenben és mindenhol könnyen fel lehessen használni - fogalmazott Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport vezetője a Hydrogen Wave online globális fórumon.

Közleménye szerint a Hyundai már az üzemanyagcellás technológia megjelenése óta készül a hidrogénes jövőre – 2013-ba a Hyundai Tucson üzemanyagcellás kivitele volt az első hidrogénes modell a koreai konszern kínálatába, ezt követte 2020-ban a hidrogénes SUV, a Nexo, valamint a teherautók szegmensében Xcient, melynek már továbbfejlesztette változatát gyártják.

Felélesztik a haszongépjárművek piacát

A Hyundai terve, hogy a haszongépjárművek üzletágának minden szegmensét ellássa hidrogénes járművekkel. A koreai OEM 5-7 méteres, hidrogén üzemanyagcellás furgonokkal lepné el a könnyű haszongépjárművek piacát: a furgonokból 2030-ra évente hétmilliót adnának el.

2040-re buszokat, teherautókat, sőt, drónokat, robotokat és városi repülőgépeket is ellátna üzemanyagcellákkal a Hyundai.

Ennek elérése érdekében a Hyundai újgenerációs üzemanyagcellás rendszer bevezetését tervezi 2023-ra, amely olcsóbb lenne, nagyobb mennyiségben gyártható, jelentősen tartósabb és nagyobb teljesítményű lesz. A folyamatos kutatás-fejlesztési eredmények révén a Csoport mérnökei drasztikusan csökkenteni tudták az üzemanyagcellák költségeit az elmúlt húsz évben, a cél pedig az, hogy 2030-ra az akkumulátoros elektromos járművekkel versenyképes ára legyen a hidrogén üzemanyagcelláknak.

Harmadik generációs üzemanyagcellák

A rendezvényen a Hyundai bemutatta a harmadik generációs üzemanyagcellák 100 és 200 kilowattos változatát. A 100 kilowattos cellák mérete harminc százalékkal kisebb a jelenlegieknél, így könnyebben alkalmazható a különböző járműtípusokra.

A 200 kilowattos változatot haszongépjárművekhez tervezték, és méreteiben hasonló a jelenlegi Nexo rendszeréhez, ám a teljesítménye megduplázódott.

A 2018-ban piacra dobott második generációs üzemanyagcellák esetében a vállalat ötezer óra használatot és 160 ezer megtett kilométert ért el, ami hasonló a belső égésű motorral szerelt járművek garanciájához. A harmadik generációs üzemanyagcellák fejlesztésének célja a tartósság 50-100 százalékos javítása.

A hidrogénes járművek koncepciójának sora mellett a Hyundai a koreai Goyang városában bemutatja a HydroVILLE névre keresztelt, teljesen hidrogénnel működő falujának a koncepcióját is – írja a vállalat közleménye.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink