Gyártók Így reagál a Ford a koronavírusra

Így reagál a Ford a koronavírusra

autopro.hu | 2020.03.23 10:21

Így reagál a Ford a koronavírusra

Fotó: Ford Magyarország

A Ford Motor Company számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy a koronavírus járvány nyomán kialakult egészségügyi helyzetben tovább erősítse a társaság likviditását és mind a munkavállalói, mind az ügyfelei vonatkozásában fenntartsa a stratégiai rugalmasságot. A gyártó így kíván lépéselőnybe kerülni versenytársaival szemben, amikor a nemzetközi gazdaság kikeveredik a jelenlegi akut bizonytalanság időszakából.

Hirdetés

„Ahogyan a nagy gazdasági válság idején is, a Ford olyan módon kezeli a koronavírus előidézte krízishelyzetet, amely ebben a létfontosságú időszakban védelmet jelent az üzleti tevékenységünk, a munkatársaink, ügyfeleink és forgalmazóink számára,” jelentette ki a Ford elnök-vezérigazgatója, Jim Hackett. „Amerika legnagyobb járműgyártójaként és az autóipar legnagyobb munkaadójaként azt tervezzük, hogy a jelen krízishelyzetből erősebb vállalatként kerülünk ki, amely a későbbiekben a gazdaság élénkítésének hajtómotorjává válhat.”

A társaság arról értesítette a hitelezőit, hogy két hitelkeretből lehívja a teljes még fel nem használt összegeket, azaz 13,4 milliárd dollárnyi összeget a vállalati hitelkeretből, valamint 2 milliárd dollárt a kiegészítő hitelkeretéből. Az ezen lehívások eredményeként szerzett készpénztöbbletet a társaság arra használja fel, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány miatti termelésleállításnak a működőtőkére gyakorolt ideiglenes hatásait és megőrizze a Ford pénzügyi rugalmasságát.

„Bár nyilvánvalóan nem láttuk előre a koronavírus-járványt, gondoskodtunk arról, hogy erős mérleggel és bőséges likviditással rendelkezzünk, amelynek segítségével ki tudjuk védeni a gazdasági bizonytalanságokat és továbbra is befektethetünk a jövőnkbe,” jelentette ki Hackett.

Túlteljesítette a korábbi célokat

A Ford a gazdasági visszaesés első jeleinek megjelenésekor többször is jelezte, hogy célja 20 milliárd dollár készpénz és 30 milliárd dollár likviditás elérése. A 2019. év végén ezek a mutatók a következők voltak: 22 milliárd dollár és 35 milliárd dollár.

A gyártó ugyanakkor bejelentette, hogy felfüggesztette az osztalékok kifizetését, előbbre sorolta a társaság közeli jövőbeli pénzügyi rugalmasságát, tovább folytatta a befektetéseket a 2020. évre bevezetni tervezett több ambiciózus új termékébe, valamint a hosszú távú növekedési kezdeményezésekbe.

Ezenkívül a Ford azt is bejelentette, hogy visszavonja a 2020. évi pénzügyi teljesítményre vonatkozóan 2020. február 4-én kibocsátott pénzügy iránymutatását, amely az üzleti környezet adott bizonytalanságai miatt nem vette figyelembe a koronavírus hatásait. A társaság az évre vonatkozó iránymutatások aktualizálását az első negyedéves eredmények bejelentésének idejére, azaz jelenleg április 28-ra tervezi.

Leállította a gyártást

A Ford ezen a héten bejelentette, hogy tervei szerint az Észak-Amerikában és Európában lévő gyáraiban a mai nappal ideiglenesen felfüggeszti a termelést. Ezeket az intézkedéseket a munkavállalók egészsége és biztonsága érdekében, valamint azért hozták, hogy választ adjanak az ellátási lánc problémáira és más korlátozásokra. A társaság együttműködik a szakszervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy a termelés a következő hetekben biztonságosan és hatékonyan induljon újra.

Hackett megjegyezte, hogy Kína volt az első ország, amely a vírussal szembesült, és ma már kilábalóban van a koronavírus válságból, továbbá az autók iránti kereslet növekedésének jeleit mutatja. A kínai helyzet rendeződéséről szóló hírek szolgáljanak a gazdaság általános élénkülésével kapcsolatos optimizmus forrásaiként, amint a vírus jelentette fenyegetettség alábbhagy – jelentette ki.

Kiemelt Partnereink