Gyártók Így alakul a Mini jövője az elektromobilitás fényében

Így alakul a Mini jövője az elektromobilitás fényében

autopro.hu/E.L. | 2020.11.15 16:22

Így alakul a Mini jövője az elektromobilitás fényében

Fotó: Twitter/mini

A brit prémium autógyártó modellválasztékának átalakításán dolgozik, egyértelmű hangsúlyt fektetve a hajtáslánc technológiájára, a járműszegmensekre és a jövő szolgáltatásaira. Ennek az átrendeződésnek a középpontjában áll a crossover és a prémium kompakt szegmensekben az elektromobilitás bővítése, az elkötelezettség növelése, valamint a kínai piaci pozíció megerősítése.

Hirdetés

„A Mini mindig jó megoldást kínált az egyéni mobilitással kapcsolatos különleges kihívásokra. A fennálló helyzet átformálása iránti nyitottság pedig a mai napig fő jellemzője a márkának” - jelentette ki Bernd Körber, a Mini vezetője. „ Az elektromobilitás mellett az új célcsoportok fellelése és az értékesítési piacok kiaknázása döntő szerepet kap a Mini jövőjében."

Húsz év telt el a második generációs Mini bemutatása óta a hagyományos brit márka feltámadását követően. Azóta körülbelül négymillió járművet állítottak elő az oxfordi gyárban, melyeket a világ több mint 100 országába szállították. Az elmúlt két évtizedben az ügyféligények és kívánságok határozták meg a Mini modellválasztékának fejlődését. 2015-ben az új Mini Clubman vitte sikerre a prémium kompakt szegmensre való átállását, amit két évvel később az új Mini Countryman követett. A gyártó kínálata szélesebb, mint valaha. Jelenleg a John Cooper Works modellek a márka teljes értékesítésének körülbelül öt százalékát teszik ki, az elektromos modellek pedig egyre népszerűbbek.

A vezetés élvezete és a hatékonyság mélyen gyökerezik a brit márka hagyományaiban. A 61 évvel ezelőtt bemutatott klasszikus Minit nemcsak forradalmi helykihasználás, hanem sportpotenciállal rendelkező gazdasági lendület is jellemezte. A 2000-ben bemutatott második generáció optimalizálta az élvezetes vezetés és az üzemanyag-fogyasztás kapcsolatát, ideértve a dízelmotorok bevezetését is. 2008-ban a Mini az elektromobilitás úttörője lett a BMW Csoportban . Az E modellt kis sorozatban gyártották, és egy tereppróbában használták fel, hogy betekintést nyújtson egy teljesen elektromos autó mindennapi forgalomban történő használatába.

Fotó: BMW Group PressClub

A károsanyag-kibocsátásmentes mobilitás fontos alkotóeleme a Mini modelleknek. A Countryman plug-in hibrid piacra dobásával az elektromos meghajtású modellek a márka összes eladásának öt százalékát tették ki 2019-ben. A Mini Electric bevezetését követően ez az arány tíz százalékra nőtt.

Hatékony belsőégésű motorok és elektromos járművek

A jövőben a Mini lehetővé teszi ügyfelei számára a világ minden táján, hogy károsanyag-kibocsátásmentesen közlekedhessenek egy teljesen elektromos modellcsaláddal. Ugyanakkor továbbra is a választék részét képezik majd a rendkívül hatékony benzin- és dízelmotorok is. „A hajtáslánc-stratégiánk két pillérével a választás erejének szemléletét követjük, tehát alkalmazkodunk vásárlóink igényeihez" - nyilatkozta Bernd Körber. „Ez az alapja a további növekedésnek és így a mobilitás átalakulását is aktívan formálhatjuk."

Bernd Körber, a Mini vezetője.

Bernd Körber, a Mini vezetője. | Fotó: BMW Group PressClub

A teljesen elektromos járművek alapportfóliójának része lesz egy új crossover modell a kisautók szegmensében és egy kompakt crossover modell is. Ezek a járművek belsőégésű motorokkal is elérhetőek lesznek.

Új Mini modellek a láthatáron

A crossover piacon tapasztalható világméretű növekedés előnyeinek kiaknázása érdekében a Mini a járműválaszték bővítésére összpontosít, kifejezetten az ügyfelek igényeihez igazodva. A termékkínálat folyamatos fejlesztése lehetőséget nyújt arra, hogy meg tudjanak felelni az ügyfelek megnövekedett igényeinek a tér és a sokoldalúság tekintetében. A márka minden jövőbeli modellje továbbra is tipikus Mini lesz, maximális belső térrel, izgalmas vezetési élménnyel és egyéniséggel, a versenytársak között a legkisebb ökológiai lábnyommal.

Fokozott elkötelezettség a kínai piac iránt

A világ legnagyobb autóipari piaca Kínában továbbra is dinamikusan növekszik, és a jövőben még fontosabbá válik majd a brit cég számára. Jelenleg az összes új jármű körülbelül tíz százalékát szállítják az ázsiai országban található ügyfeleknek. Amiatt, hogy részt vehessen a piac pozitív fejlődésében, és jelentősen több járművet értékesíthessen Kínában, a vállalat importmárka státuszát helyi gyártású autóipari beszállítóra fogja megváltoztatni.

A tiszta e-mobilitás érdekében az alapoktól kifejlesztett új járműarchitektúra alapján készülő elektromos járműveket 2023-tól gyártják majd Kínában, a helyi Great Wall Motor gyártóval együttműködésben. Ez a vállalkozás lehetővé teszi a Mini számára, hogy kielégítse a károsanyag-kibocsátásmentes vezetés iránti növekvő igényeket mind Kínában, mind a többi piacon. A kínai partnerrel való együttműködés egyértelműen meghatározott elven fog alapulni: a termelés a piacot követi. A helyi gyártású járművekkel a Mini kiszolgálja a növekvő kínai autóipari piacot, miközben stabil termelést biztosít más helyeken is.

Kiemelt Partnereink