Gyártók Hogyan profitálhat a drónokból az autóipar?

Hogyan profitálhat a drónokból az autóipar?

autopro.hu/Sz.F. | 2018.04.16 16:01

Hogyan profitálhat a drónokból az autóipar?

A Ford az amerikai Szövetségi Légügyi Hatósággal (FAA) kutatja, hogyan profitálhatnak a drónok használatával a járműipar.

Hirdetés

Különösnek tűnhet, hogy egy autógyártó segít utat törni a drónok számára, de a Ford hisz abban, hogy nagyon sok kiaknázható lehetőség rejlik e területben. Ahhoz, hogy járművekbe integrálható legyen az új technológia, alaposan meg kell értenünk, hogy az miként működik, hogyan használható, és milyen korlátai vannak. A vállalat mérnökei gyakran végeznek kísérleteket adott járműkomponenseken.

Ahogyan a drónok egyre gyorsuló tempóban terjednek, a jövőben egyre több ember akarja majd felhasználni ezeket a szerkezeteket életvitele szerves részeként – akár a hobbijához, akár munkaeszközként – ugyanúgy, ahogyan egy F-150-est, vagy egy Transitot. Az autógyártó házon belül végzi el ezt az új területet érintő kutatómunkát, közben pedig részt vesz a szabályozással kapcsolatos, szövetségi szintű egyeztetésben is.

A márka Palo Altoi székhelyű UAV Systems csoportja létrehozott egy személyre szabható fejlesztési platformot, ami a Fordnál dolgozó különféle csoportok számára lehetővé teszi olyan lehetőségek gyors tesztelését, amelyek során a drónok és a járművek együttműködhetnek – például felmérési tevékenységek céljából.

A platform olyan moduláris, módosítható alapképességeket kínál, amelyek egy UAV működéséhez szükségesek (repülésvezérlés, fedélzeti számítógép, egy paraméterezett formatényező, stb.), és amelyek bárki számára lehetővé teszik az ötletek tesztelését anélkül, hogy komolyabban elmélyedne a drónfejlesztés részleteiben. A platform a hardver, a szoftver, illetve az elektromos, szerkezeti és felhasználói interfész-tervezési koncepciók kifejlesztésére és ismételt tesztelésére is megoldást kínál.

Egy ilyen platform stabil munkaeszközt jelent a Ford szervezetében dolgozó mérnökök számára, akik így a tesztelni kívánt konkrét képességre koncentrálhatnak, ahelyett hogy nulláról kellene építeniük egy UAV rendszert. A mérnökök módosíthatják és tesztelhetik a formatényezőket, a súlyelosztást és más alrendszereket, ám ehhez nem kell újra meg újra másik drónt készíteniük. Ez olyan környezetet biztosít tervezőcsapatok számára, melyben felmérhetik a dróntechnológiában rejlő, hosszú távú lehetőségeket, illetve azt, hogy milyen szerepet játszhat majd mindez a jövőben. A Ford azt tervezi, hogy ezt a platformot idővel nyílt forráskódúvá teszi, hogy mások is élvezhessék az előnyeit.

Kiemelt Partnereink