Gyártók Hirtelen leállás után ismét termelnek a VW gyárai

Hirtelen leállás után ismét termelnek a VW gyárai

autopro.hu/V.M. | 2023.09.28 11:18

Hirtelen leállás után ismét termelnek a VW gyárai

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen közölte, hogy az informatikai hálózatában szeptember 27-én jelentkezett kiterjedt meghibásodást, ami miatt legtöbb németországi üzeme leállt, mostanra sikerült elhárítani, így a termelés normál módon folytatódhat üzemeiben.

Hirdetés

A Volkswagen konszernnél 27-én délelőtt jelentkezett meghibásodás az egész vállalatcsoportot érintette. Ez még sürgetőbbé tette a megoldást, ami a VW közleménye szerint nem váratott sokat magára.

„A Volkswagen konszern IT-hálózatának problémáit elhárították az éjszaka folyamán, és a hálózat ismét stabil” – jelentette be az autógyártó anélkül, hogy bővebb információt nyújtott volna a meghibásodásról és annak hatásairól.

Amit azonban elárult a gyártó, az az, hogy vélhetően nem támadás áll az incidens hátterében. „Továbbra sincs arra utaló jel, hogy az üzemzavart külső tényezők okozták volna” – közölte a VW.

A Reuters beszámolója szerint a VW Wolfsburgban, Emdenben, Osnabrückben, Hannoverben, Drezdában és Zwickauban található autógyárait, illetve a braunschweigi, a kasseli, a chemnitz-i és a salzgitteri alkatrészgyárait érintette a leállás.

A politika is felfigyelt az esetre

Az eset rámutatott az informatikai rendszerek sérülékenységére és védelmük fontosságára, sőt az ügy a politika figyelmét is felkeltette. Volker Wissing német közlekedési miniszter a hálózatok jobb védelmére szólított fel egy TV-adásban: „Olyan biztonsági rendszerekre van szükségünk, amik működnek. (…) Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a digitális infrastruktúra kritikus infrastruktúra.”

A VW hálózata alig egy hónappal azután hibásodott meg, hogy a Toyota szintén informatikai problémák miatt le kellett, hogy állítsa Japán gyártóegységeit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink