Gyártók Hidrogénes teherautót gyártana a Ford

Hidrogénes teherautót gyártana a Ford

autopro.hu/Sz.K. | 2023.08.08 11:17

Hidrogénes teherautót gyártana a Ford

Fotó: Ford Trucks

Egy uniós projekt keretében a Ford egy 44 tonnás Ford F-Max teherautóját a Ballard két FCmove-XD típusú, egyenként 120 kilowatt teljesítményű moduljával hidrogén üzemanyagcellás teherautóvá alakítják át. Az üzemanyagcellás F-Maxot Törökországban építik meg, és 2025-ben mutatják be a tervek szerint.

Hirdetés

Emrah Duman, a Ford Trucks alelnöke szerint jelentős mérföldkő lesz a vállalat életében ez a projekt, hiszen ez lesz a Ford első hidrogén üzemanyagcellás F-Max járműve.

„Nagy örömmel dolgozunk együtt a Ballarddal ezen a létfontosságú projekten. Ez a hosszú távú kapcsolat hatalmas értéket fog teremteni a jövőben. Sokféle ígéretes technológiai adottsággal és képességgel rendelkezünk, és munkánk gyorsan és sikeresen halad előre” – fogalmazott Duman.

A szándéknyilatkozat értelmében a fejlesztési program sikeres lezárását követően és bizonyos egyéb feltételek teljesülése esetén a Ballardot nevezhetik ki az üzemanyagcellás F-Max sorozatgyártásának preferált beszállítójává.

Zöldítik a haszongépjárműveket

A hidrogén üzemanyagcellás Fordot az EU ZEFES (Zéró emissziós áruszállítási ökoszisztéma) projektjének részeként mutatják be. A projekt az év elején indult, és a tervek szerint 3,5 évig tart majd. Ennek keretében négy tehergépkocsi-gyártó (Ford Otosan, Renault Trucks, Scania és Volvo Trucks) beszállítókkal, logisztikai szolgáltatókkal és kutatási partnerekkel együttműködve igyekszik felgyorsítani a nagy hatótávolságú nehéz tehergépkocsik elektrifikációs fejlesztését.

A tervek szerint 2025-ben kilenc különböző járműkoncepció (köztük négy üzemanyagcellás és öt akkumulátoros-elektromos jármű) több mint egymillió kilométert tesz majd meg az EU útvonalain a valós mindennapi használatban – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink