Gyártók Hidrogénes szuperautón dolgozik a Pininfarina

Hidrogénes szuperautón dolgozik a Pininfarina

autopro.hu/V.M. | 2022.06.21 06:22

Hidrogénes szuperautón dolgozik a Pininfarina

Fotó: Viritech

A Pininfarina járműtervező stúdió a brit Viritech hidrogéntechnológiai céggel összefogva közösen tervez egy hidrogén üzemanyagcellás szuperautót, aminek kis számban történő értékesítése 2023-ban fog megkezdődni.

Hirdetés

Az olasz tervezőstúdió a Viritech saját, Apricale nevet viselő szuperautóján fog dolgozni. A brit cég egyfajta technológiai demonstrátornak szánja a már javában fejlesztés alatt álló járművet, ami rövidesen a június 23-26. között megrendezett Goodwoodi Sebességfesztiválon fog debütálni.

A megállapodás szerint a Pininfarina újra fogja gondolni a kevesebb mint ezer kilogrammot nyomó Apricale dizájnját, emellett egyeztetést folytat brit partnerével a nagy teljesítményű autó saját torinói műhelyében gyártásáról.

Újítások a hajtásláncban

A Viritech szerint a szuperautók által támasztott követelmények teljesítéséhez újra kellet gondolnia a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszer már létező koncepcióját. Ennek részeként saját energiamenedzsment-rendszert, illetve egy grafén-kompozit hidrogéntankot fejlesztett ki. Utóbbi nem csak tömegmegtakarítást jelent, de egyúttal a jármű strukturális elemeként építhető be.

A Viritech nem közölt pontos adatokat az Apricale műszaki jellemzőiről, annyit azonban megosztott, hogy a hajtásról egy több száz kilowatt teljesítményű üzemanyagcellás rendszer fog gondoskodni.

Az Apricale első gyártásérett példányát 2023 végén fogják bemutatni. A tervek szerint a típusból mindössze 25 darab fog készülni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink