Gyártók Hidrogénes kamionok érkeznek Európa útjaira

Hidrogénes kamionok érkeznek Európa útjaira

autopro.hu/V.M. | 2023.02.10 11:22

Hidrogénes kamionok érkeznek Európa útjaira

Fotó: zepp.solutions

A holland zepp.solutions több részletet is megosztott az általa fejlesztett hidrogén üzemanyagcellás nyerges vontatóról, melynek első példányait már az idén forgalomba helyezik Európában.

Hirdetés

A hidrogén üzemanyagcellás rendszereket fejlesztő és gyártó vállalat 4x2 kerékképletű traktorja 2023 utolsó negyedévétől fog megjelenni Európa útjain, mikor is a zepp.solutions közleménye szerint át fogja írni a játékszabályokat a szállítmányozási szektorban.

Az idén forgalomba álló járművek 350 bar nyomású hidrogéntároló rendszerrel fognak rendelkezni, ami több mint 50 kilogramm hidrogén befogadásával mintegy 700 kilométer megtételét teszi majd lehetővé. Később, 2024-től 700 baros rendszerrel is elérhető lesz az Europa nevet viselő tehergépkocsi, ami immáron 80 kilogramm hidrogén tárolását, és azzal több mint ezer kilométer leküzdését fogja biztosítani.

Az Europa meghajtásáról a zepp.solutions által fejlesztett zepp X150 üzemanyagcellás modul gondoskodik. Az Europa alapját képező tehergépkocsit már nem a cég, hanem egy haszongépjármű-gyártó fejlesztette ki. Bár a zepp.solutions közleményében nem árulja el az OEM kilétét, az Europa külső jegyei alapján – melyek egy Mercedes-Benz Actros-ra utalnak – egyértelműen a Daimler Truckról van szó.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Europa gyártását, magának a traktornak az összeszerelését, majd a hidrogén üzemanyagcellás rendszer beépítését hol fogják végezni.

Kompromisszumok nélkül

Az új európai uniós szabályok a kamionok megengedett maximális össztömegét 42 tonnára növelik, zéró emissziós hajtás esetén. Ezt kihasználva az Europa a dízelekénél két tonnával nagyobb súlya ellenére is azokkal egyező teherbírású, miközben az akkumulátoros elektromos alternatíváknál jelentkező lassú utántöltés hátrányával sem kell számolni.

A zepp.solutions közlése szerint az Europa végső dizájnját és további műszaki részleteit a 2023 végi első kiszállítások idején ismerhetjük majd meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink