Gyártók Hidrogén üzemanyagcellák gyártásába fog a Toyota az USA-ban

Hidrogén üzemanyagcellák gyártásába fog a Toyota az USA-ban

autopro.hu/P.B. | 2021.08.29 16:23

Hidrogén üzemanyagcellák gyártásába fog a Toyota az USA-ban

Fotó: Toyota Global Newsroom

Újabb fontos lépést tesz a hidrogénes közlekedés felé a Toyota. Az amerikai Georgetownban található üzemében a japán gyártó hidrogén üzemanyagcellákat fog gyártani teherautók és nehéz haszongépjárművek számára. A termelés 2023-ban kezdődhet meg.

Hirdetés

A Toyota által gyártott modulok 160 kilowatt elektromos áram előállítására lesznek képesek, és egy olyan hajtásrendszerbe kerülnek majd be, ami hidrogén segítségével működteti a villanymotort. Az üzemanyagcellák nehéz haszongépjárművek hajtására is alkalmas lesz.

A japán OEM partnerével, a Hinóval együttműködve gyárt hidrogénes haszongépjárműveket, a Kentucky államban készülő cellákat pedig saját felhasználás mellett más gyártóknak is értékesíteni fogják.

Tetsou Ogawa, a Toyota észak-amerikai részlegének vezérigazgatója elmondta, új szintre emelik a már bizonyított hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerük gyártási volumenét. Hozzátette, hogy a teherautógyártók kész, integrálható hajtásrendszereket vásárolhatnak majd a Toyotától.

Mások is próbálkoznak

A Toyota nem árulta el, mekkora értékű beruházást jelent a Kentucky gyár átalakítása a hidrogén üzemanyagcellák gyártására. Eddig főleg a Camry modellek készültek ebben az üzemben – írja a Forbes.

Miközben a személyautók szegmenségben alig próbálkozik valaki a hidrogénes hajtással – igaz, a Toyota pont ilyen a Mirai-jal -, addig a haszongépjárművek terén több kihívója is lehet a japánoknak. Többek között a GM, a Daimler, a Volvo, a Hyundai és a Cummins, valamint több startup is bejelentette korábban, hogy ilyen projekteken dolgozik.

Több szakértő is egyetért abban, hogy a nagyobb haszongépjárművek számára hatékonyabb és jobban kifizetődő megoldás a hidrogén üzemanyagcellás hajtás, mint az akkumulátoros elektromos.

Jó a hidrogén, de nem feltétlen zöld

A hidrogén üzemanyagként való használatának egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen mellékterméke a víz. Emellett a hidrogén a világegyetem leggyakoribb eleme, így attól sem kell félni, hogy elfogy.

Egy fő ellenérv a hidrogénnel szemben, hogy nem szén-dioxid-mentes üzemanyag, mivel hagyományosan földgázból készül, így a jármű hidrogénnel történő ellátása kevésbé hatékony, mint az akkumulátor feltöltése. Azonban a megújuló energiaforrásokból és vízből származó „zöld hidrogén” felé történő elmozdulás teljesen karbonsemlegessé teszi az üzemanyagot, miközben a a hidrogén hulladéktermékekből történő előállítása szintén környezetbarát termelési lehetőségnek minősül.

Kiemelt Partnereink