Gyártók Hibás alkatrészeket is elfogad a Toyota

Hibás alkatrészeket is elfogad a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2021.12.08 12:17

Hibás alkatrészeket is elfogad a Toyota

Fotó: Toyota Newsroom

A világ legnagyobb autógyártója, a Toyota szépséghibás alkatrészeket is elfogad beszállítóitól. Ez segítheti a komoly minőségügyi követelményeiről ismert OEM-et a gyártási költségek csökkentésében.

Hirdetés

A korábban visszautasított, szépséghibás komponensek elfogadása jelentős eltérést jelent a japán, illetve a Toyota gyártási gyakorlatától is, melyek a minőség fontosságát hangsúlyozzák.

„Kényesek vagyunk a járműveink külsőjére, amikor a könnyen látható alkatrészekről van szó. Ugyanakkor sok figyelmen kívül eső terület is van, ahol az emberek csak közelről megvizsgálva látják a hibákat” – mondta el Takefumi Shiga, a Toyota járműfejlesztési projektvezetője egy sajtótájékoztatón.

A hibás alkatrészek elfogadása segíthet a Toyotának a jelenleg felfele ívelő anyagköltségeinek csökkentésében, amik a chiphiánnyal egyetemben negatívan hatnak nyereségességére.

Nem teljesen új gyakorlatról van szó

A Toyota még 2019-ben indított el egy programot azzal a céllal, hogy tájékoztassák akár harmadik körös beszállítóikat is, hogy a szépséghibák elfogadhatóak, amíg azok nincsenek hatással a biztonságra, a járművek teljesítményére és valószínűtlen, hogy a vásárlók észreveszik azokat.

A Reuters beszámolója szerint Shiga a program szükségességét magyarázva úgy fogalmazott: „Ez (a hibás komponensek szállítása) feltételez némi bátorságot a beszállítók részéről.”

Shiga a program eredményességét érzékeltetve rámutatott, hogy egy, biztonsági övek műanyag elemeit készítő cégnél tett látogatásuk eredményeként háromnegyedével csökkent a selejtnek nyilvánított termékek száma.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink