Gyártók Hátat fordít Kínának az Opel

Hátat fordít Kínának az Opel

autopro.hu/E.M. | 2022.09.19 14:21

Hátat fordít Kínának az Opel

Fotó: Opel Media

A német autógyártó leállította a tervezett kínai terjeszkedését a jelenlegi geopolitikai feszültségek miatt, amelyek oka Peking szembenállása az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal.

Hirdetés

A hírt a Handelsblatt napilap jelentette először, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, később pedig az Opel szóvivője is megerősítette az újságnak ezt a döntést, az autóipari ágazatban jelenleg tapasztalható kihívásokra hivatkozva.

A Handelsblatt jelentése szerint a geopolitikai feszültségek mellett a szigorú kínai járványvédelmi politika is megnehezíti a belépést az amúgy is nehéz versenyhelyzettel jellemezhető piacra, főleg, hogy az Opel nem rendelkezik olyan vonzó modellekkel, amelyek megkülönböztethetnék a helyi gyártóktól.

Az utóbbi nehézséggel nem csak az Opel szembesül, hanem minden olyan külföldi autógyártó, akik azért küzdenek, hogy betörjenek – különösen az elektromos járművek szegmensében – a kínai piacra.

Emellett a kínai autóipari keresletet az áramkorlátozások és a nagyvárosok kiterjedt járványvédelmi lezárásai sújtották, amelyek odáig vezettek, hogy a Volvo, a Toyota és a Volkswagen is vagy felfüggesztette a termelését, vagy zárt rendszerbe helyezte gyárait, aminél a dolgozók gyakorlatilag az üzemben kénytelenek lakni. Ezek az intézkedések általánosságban még mindig hatással vannak a termelési volumenre – írja cikkében a Reuters.

Kockázatos befektetés

Az európai befektetések Kínában egyre koncentráltabbak, míg egy maroknyi nagy cég további pénzeket önt az ázsiai piacba, addig az újabb szereplők visszariadnak a növekvő kockázatoktól - derült ki a Rhodium kutatóintézet friss jelentéséből.

„Ilyen körülmények között és az értékelhető hatás eléréséhez szükséges volumenek fényében az Opel félreteszi a kínai piacra való belépésére vonatkozó terveit” - közölte a vállalat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink