Gyártók Hatalmas veszteséget termelt a Rivian

Hatalmas veszteséget termelt a Rivian

autopro.hu/P.B. | 2022.03.17 06:22

Hatalmas veszteséget termelt a Rivian

Fotó: Facebook/rivianofficial

A Rivian ismertette a negyedik negyedévre és az egész 2021-es pénzügyi évre vonatkozó üzleti adatait. A termelés felfuttatásának költségei miatt a veszteség rendkívül megnőtt. Az eladásokból továbbra is kevés bevétele származik a cégnek.

Hirdetés

A Rivian tavaly összesen 920 R1T-t adott át az ügyfeleinek, miután a szállítások szeptemberben megkezdődtek. A legutóbbi negyedéves és egész éves jelentés most azt mutatja, hogy a Rivian 909 járművet szállított le a negyedik negyedévben – és csak tizenegyet a szeptemberi szállítások kezdetén. A 909 járműből származó bevétellel a Rivian 54 millió dolláros negyedéves eredményt ért el.

A negyedik negyedévi nettó veszteség azonban jelentősen nőtt – a 2020 negyedik negyedévi 353 millió dollárról most 2,461 milliárd dollárra (2,24 milliárd euróra). A 2021-es pénzügyi év végén ez 4,668 milliárd dollár vagy 4,25 milliárd euró nettó veszteséget jelent. Mivel az elemzők jobb eredményeket vártak, a részvények árfolyama a számok ismertetését követően esett.

Nem könnyű a tömeggyártásra átállni

A számok azt mutatják, hogy rendkívül költséges egy jármű tömeggyártásának elindítása. 2022-ben a Rivian már 1410 autót tudott építeni március 8-ig. Ez átlagosan körülbelül heti 140 autót jelent a negyedik negyedévi heti 84 autóhoz képest. Februárban arról számoltak be, hogy fejlesztési munkálatok miatt a termelés legalább egy hétre leállt.

A Rivian azt állítja, hogy már mindhárom modellt gyártják: az R1T elektromos kisteherautó mellett az R1S SUV-t is ugyanazon a gyártósoron építik, valamint megkezdődött az Amazon furgon gyártása is.

A vállalat az egész évre 25 ezer jármű legyártásával számol – a szállítási és ellátási problémák nélkül ez állítólag 50 ezer autó is lehetne – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink