Gyártók Három elektrifikált modellt villantott a Cupra

Három elektrifikált modellt villantott a Cupra

autopro.hu/V.M. | 2022.06.08 13:21

Három elektrifikált modellt villantott a Cupra

Fotó: Seat Media Center

A Seat sportos testvérmárkájaként működő Cupra három darab elektromos modelljéről rántotta le a leplet. A 2025-ig megjelenő típusok egyikét az Audi Hungaria győri üzemében fogják készíteni.

Hirdetés

A Cupra a spanyolországi Sitges városában mutatta be új modelljeit, egyúttal ismertette célkitűzéseit a következő évekre.

2018-as piacra lépése óta közel 200 ezer Cupra emblémás négykerekűt szállítottak ki, a bevétel pedig az első év 430 millió eurójáról majdnem 2,2 milliárd euróra nőtt 2021-re, messze meghaladva a várakozásokat. Idén a bevételek megduplázódására számítanak.

„Közép távon célunk, hogy évi 500 ezer járművet értékesítsünk, és hogy folytassuk a nemzetközi terjeszkedésünket új piacokra, valamint új szegmensekbe belépéssel” – fogalmazott Wayne Griffiths a VW konszern képviselőinek, valamint a részvényes Piëch és Porsche családok tagjainak jelenlétében tartott eseményen.

Az első pillantás az új győri SUV-ra

„Ma este a Cupra 2025-ig piacra kerülő új generációs hőseinek teljes skáláját bemutatjuk” – vezette fel a három elektromos típus leleplezését Griffiths. A három autó között kettő SUV és egy kisautó van – utóbbi érkezését már jóval korábban beharangozták.

A szabadidőautók egyike a Terramar, ami Győrben, az Audi Hungaria gyárában fog készülni 2024-től. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Győrben már zajlanak az előkészületek az új modell gyártásba integrálása érdekében.

Cupra Terramar

Cupra Terramar | Fotó: Seat Media Center

A Terramar belső égésű motoros, valamint plug-in hibrid hajtásláncokkal lesz kapható a Cupra bejelentése szerint, az Audi korábbi közlése szerint azonban a típus mild-hibrid hajtással is elérhető lesz.

A második modell, a Tavascan szintén egy elektrifikált crossover, aminek koncepcióját már 2019-ben bemutatták. A Cupra egyelőre nem osztott meg többet a 2024-től kapható típusról.

Fordulópont a városi e-mobilitásban

A Harmadik leleplezett modell a teljesen elektromos UrbanRebel városi kisautó, ami a VW Csoport MEB platformjának kisebb méretű járművekhez átszabott változatára épül. Az első kerekeket egy 166 kilowattos elektromos motor hajtja, ami a 3D-nyomtatott alkatrészeket is magába foglaló kisautót 6,9 másodperc alatt képes 100 kilométer/órára gyorsítani. Ehhez az energiát egy változattól függően akár 440 kilométeres hatótávot biztosító akku szolgáltatja.

Fotó: Seat Media Center

Az UrbanRebel 2025-ben kerül a kereskedésekbe. „A Cupra UrbanRebel a vállalatunk legnagyobb projektje lesz a következő években, mivel kulcsszerepet tölt be a teljesen elektromos márkává átalakulásunkban” – mondta el Werner Tietz, a Cupra kutatás-fejlesztési alelnöke.

A típus fontosságát a Born képében jelenleg egy tejesen elektromos autót kínáló Cupra számára az elérhető ára is erősíti: „Ez az a modell, ami széles körben elérhetővé fogja tenni a városi elekromobilitást” – húzta alá Griffiths.

A következő generációs típusok bemutatása mellett a Cupra jelezte, hogy kínálatának mostani modelljeit, a Leont, a Formentort és a Bornt az évtized közepéig frissíteni fogja.

Fotó: Audi Hungaria

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink