Gyártók Harmincmillió dolláros bírságot varrtak a Daimler nyakába

Harmincmillió dolláros bírságot varrtak a Daimler nyakába

autopro.hu/V.M. | 2021.01.06 08:18

Harmincmillió dolláros bírságot varrtak a Daimler nyakába

Fotó: Daimler Trucks North America

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) harmincmillió dollárra büntette a Daimler haszongépjármű üzletágának észak-amerikai egységét, miután megállapítást nyert, hogy az túl későn hívta vissza javításra szoruló járműveit és nem tett eleget jelentési kötelezettségeinek. A hivatal már korábban is szabott ki büntetést a Daimlerre azonos okok miatt.

Hirdetés

A büntetés részeként a Daimler Trucks Észak-Amerikának több fejlesztést is végre kell hajtania az NHTSA felszólításának megfelelően.

A Daimlernek ki kell fejlesztenie egy adatelemző programot, ami könnyebbé teszi a hibajelenségek felismerését és pontos felmérését. Továbbá a vállalat fejleszteni fogja az informatikai rendszerét, hogy hatékonyabban gyűjthesse a közlekedésbiztonság szempontjából fontos információkat, amiket aztán az NHTSA-nak továbbít majd.

Ezenfelül a Daimler képzéseket fog tartani munkavállalóinak az amerikai visszahívási és jelentési követelményekkel kapcsolatban, és más lépéseket is fog tenni annak érdekében, hogy az NHTSA-nak tette jelentések valóban teljes körűek legyenek. Mindemellett képviselői a következő két évben rendszeresen meg fogják vitatni a potenciális biztonsági problémákat az közlekedésügyi szervvel.

Még javíthat helyzetén a Daimler

Az NHTSA első körben tízmillió dollár megfizetését, illetve ötmillió dollár, biztonsági fejlesztésre irányuló projektekre költését írja elő. A fennmaradó 15 millió dollár büntetés befizetése csak a végzésben foglaltak nem teljesülése esetén válik szükségessé a következő kettő, indokolt esetben három évben – derül ki a Green Car Congress cikkéből.

Ahogy azt már említettük, ez nem az első eset, hogy az NHTSA egy vizsgálata arra jutott, a Daimler szakszerűtlenül kezeli a visszahívásokat az USA-ban. Még 2019 végén, a Daimlert 13 millió dollár megfizetésére kötelezték, mivel az NHTSA szerint, Mercedes-Benz üzletága nem értesítette időben egyes visszahívási akciók érintettjeit, legalább kettő akciót csak késéssel hirdetett meg, és nem nyújtotta be minden kötelező jelentését.

Kiemelt Partnereink