Gyártók Harmadik féltől vásárolt teherautó-terveket a Nikola

Harmadik féltől vásárolt teherautó-terveket a Nikola

autopro.hu/H.J. | 2020.09.29 09:23

Harmadik féltől vásárolt teherautó-terveket a Nikola

Fotó: Nikola

Médiaértesülések szerint a Nikola alapítója, Trevor Milton egy horvátországi tervezőtől vásárolta meg a vállalat zászlóshajójának számító Nikola One eredeti formatervét, a cég azonban sajátjának tartja a koncepciót.

Hirdetés

A Financial Times értesülései szerint a Nikola vezetője, Trevor Milton több ezer dollárért vásárolta meg a Nikola One terveit a Rimac Automobili tervezőjétől, Adriano Mudritól még 2015-ben. Ezzel szemben a vállalat azt állítja, hogy a Nikola One a cég saját tervezésű járműve.

Az ügy kapcsán a gyártó elmondta, hogy a járműfejlesztés során mindennapos harmadik féltől származó licencek engedélyezése, és bár a Nikola megvásárolta az engedélyt Adriano Mudri formatervezési mintáihoz, a szakember nem volt része a tervezőcsapatnak, illetve tervei lényegesen különböznek a Nikola által véglegesített modelltől.

A Nikola zászlóshajója, a hidrogénüzemű Nikola One egy formatervezési szabadalmi jogsértések kapcsán indított per főszereplője, melyet a Nikola indított még 2018-ban a Tesla ellen. A Nikola ugyanis azt állította, hogy a Tesla Semi, Elon Musk vállalatának első elektromos nehézgépjárműve hasonlít a Nikola tervezéséhez.

A Tesla múlt héten benyújtott beadványában megtagadta a szabadalmi oltalom megsértését. A Tesla szerint Adriano Mudri volt a hidrogénüzemű teherautó tervezője, és Milton tisztában volt a koncepcióval már a szabadalmi bejelentés benyújtása előtt is.

Elegendő bizonyíték a Nikola vezére ellen

Ismét csak a Nikola One-hoz kapcsolódik, hogy nemrég a Hindenburg Research bejelentette, elegendő bizonyíték áll rendelkezésére ahhoz, hogy bizonyítsa, a Nikola megtévesztő információkat közölt a vállalat saját, szóban forgó modelljében használt technológiájáról annak érdekében, hogy partnerkapcsolatokat alakítson ki az autógyártókkal. Ezt követően Trevor Milton lemondott.

A Nikola bejelentette, hogy a vádakat megvitatta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével, melyeket később nyilvánosan el is utasított, továbbá jogi lépésekkel fenyegetett a Hindenburg ellen – olvasható a Reuters oldalán.

Kiemelt Partnereink