Gyártók Hamarosan épülhet a Tesla akkumulátorgyára is Gründheide-ben?

Hamarosan épülhet a Tesla akkumulátorgyára is Gründheide-ben?

autopro.hu/Sz.N. | 2021.01.19 04:18

Hamarosan épülhet a Tesla akkumulátorgyára is Gründheide-ben?

Fotó: Twitter/ElonMusk

Pár órával a határidő lejárta előtt a Tesla letétbe helyezte a 100 millió euró összegű biztonsági letétet, amelyet Brandenburg tartomány a grünheide-i üzem építésének folytatásához várt az amerikai gyártótól. A Tesla mindemellett egy építési kérelmet is benyújtott – lehet, hogy máris belekezdene a helyi akkumulátorgyár építésébe is?

Hirdetés

Az amerikai elektromosautó-gyártó Tesla nem sokkal a határidő lejárta előtt letétbe helyezte a Berlin melletti gyár építésének folytatásához szükséges biztonsági letétet, melyet Brandenburg tartomány előírt. A Tesla vezetése péntek este megerősítette az autógyártó, Brandenburg és az Állami Környezetvédelmi Hivatal között létrejött, lebontási kötelezettségek biztosításáról szóló megállapodást. „A szükséges biztosítékot egy német vállalat által kiadott bizonylat garantálja, mely a 100 millió eurós biztonsági letéthez kapcsolódik.”

Továbbra is hiányzik azonban a teljes gyárra vonatkozó végleges környezetvédelmi engedély, melynek kapcsán újabb egyeztetés jön. Előzetes engedélyek híján a Tesla önkényesen meghatározott lépésekben halad az építkezéssel. A 100 millió euró biztonsági letétet a német állam a gyár potenciális lebontási költségeként határozta meg.

Építési engedély egy akkumulátorgyárnak?

A tavalyi év végén a Tesla a december 17-i első határidő lejártáig nem helyezte letétbe az előírt összeget. Ebből kifolyólag fel kellett függesztenie a gyárépítés munkálatait, majd sikerült végül Brandenburg tartománnyal megállapodnia egy meghosszabbított, január 15-i határidőről. A grünheide-i polgári kezdeményezés bírálta a határidő könnyebbítést.

A tervek szerint az elektromosautógyártó júliusban indítja el a termelést németországi gyárában. A vállalat az építési költségeket 1,1 milliárd euróra becsülte, azonban a Tesla-vezér Elon Musk decemberben már azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy „Sajnos túl fogjuk lépni a büdzsét.” Az első szakaszban 12 ezer munkavállalóval és 500 ezer járműs gyártókapacitással terveznek. A környezetvédők és a helyi lakosok a vállalat környezetre gyakorolt negatív hatásaitól tartanak, úgy gondolják, hogy a vízfogyasztás túl magas lesz és veszélybe kerülnek az állatok.

Musk a Berlin közeli Gigafactory 4-et egyben világszinten kiemelkedő akkumulátorgyárrá is tenné, azonban akkugyár építésére vonatkozó kérelmet a gyártó mindeddig még nem nyújtott be. Karácsony előtt az Oder-Spree körzetben a Tesla egy raktárt illetően építési kérelmet nyújtott be. A „Potsdamer Neuesten Nachrichten" péntek este arról számolt be, hogy amennyiben a csarnok háromszor akkora, mint egy futballpálya, akkor ott meg lehetne építeni egy akkumulátorgyárat – osztotta meg az Automobilwoche.

További gyanút kelt, hogy a Tesla hivatalos Twitter oldalára január 17-én kikerült egy tweet, melyben az autógyártó munkavállalókat toboroz Giga Texas és Giga Berlin üzemeibe akkumulátorok és cellák gyártására.

Kiemelt Partnereink