Gyártók Hajókkal zöldül tovább a Volkswagen

Hajókkal zöldül tovább a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2021.07.16 04:18

Hajókkal zöldül tovább a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Bevált a 2020-ban vásárolt két LNG-s hajó a Volkswagennek, ezért újabb négy darabot rendel belőle a gyártó. A Volkswagen Csoport az első olyan autógyártó, mely alacsony károsanyag-kibocsátású hajókkal szállítja ki új autóit a tengerentúlra.

Hirdetés

A tervek szerint 2023-ra állhat forgalomba a négy új hajó, így akkortól már hat kevésbé környezetszennyező szállítóhajó szolgálja majd a Volkswagent. Ezekkel a járművekkel Észak-Amerikába viszi majd az új autókat a gyártó, részben Németországból, részben Mexikóból.

Mivel összesen kilenc hajót alkalmaz a Volkswagen ezeken az útvonalakon, ez azt jelenti, hogy két év múlva már a tengerentúli szállítmányozás kétharmadát alacsony károsanyag-kibocsátású hajókkal fogja végezni az OEM.

A folyékony földgázzal hajtott hajók szén-dioxid-kibocsátása 25 százalékkal kevesebb, mint a hagyományos járműveké.

Zajlik az átállás

A Volkswagen közleménye szerint a német vállalat egyike azon autógyártóknak, akik először vállalták a karbonsemlegességet 2050-re. Ehhez a szállítmányozás zöldítésére is szükség van, ezt a célt szolgálják az LNG-s hajók, valamint az is, hogy a szárazföldön zöld energiával közlekedő vonatokon szállítja autóit a VW Németországban.

Simon Motter, a Volkswagen Csoport logisztikai vezetője elmondta, hogy a vállalat célja hosszútávon a teljes szállítmányozás környezetbaráttá, klímasemlegessé tétele.

Kínai hajókat vesz a Volkswagen

A négy új hajót Kínában gyártja a Wallenius Marine és az SFL Corporation. A hajók egyenként 4400 és 4700 közötti új Volkswagen szállítására alkalmasak, attól függően, pontosan milyen modelleket visznek.

A környezetbarát hajók motorja 13.300 kilowatt, amivel akár 15-16 tengeri csomós (28-30 kilométer/óra) sebességre is képesek lesznek megpakolva.

A szén-dioxid mellett a nitrogén-oxid kibocsátását is jelentősen csökkenti az LNG a hajóknak, ami egy évben már nagyon jelentős csökkentése a Volkswagen ökológiai lábnyomának, ugyanis évente körülbelül 7700 utat tesznek meg a gyártó hajói.

Kiemelt Partnereink