Gyártók Ghosn elfogására szólít Franciaország

Ghosn elfogására szólít Franciaország

autopro.hu/V.M. | 2022.04.25 14:22

Ghosn elfogására szólít Franciaország

Carlos Ghosn még 2018-ban | Fotó: Nissan's Global Newsroom

Franciaország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Carlos Ghosnra, a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség egykori vezetőjére, akit sikkasztás vádjával távolítottak el pozíciójából.

Hirdetés

A francia hatóságok összesen 15 millió dollár elsikkasztásával vádolják Ghosnt és másik négy személyt. Ezt az összeget egy ománi autóimportőr cégnek, a Suhail Bahwan Automobiles-nak utalták át.

A nyomozás eredményei szerint Ghosn a szóban forgó pénzt személyes célokra fordította, és többek között egy 36 méter hosszú jachtot vásárolt belőle.

Nem lesz kiadatás

Ghosn a francia elfogatóparancs kapcsán meglepettségét fejezte ki egy, a BBC-nek adott interjú során. A francia, brazil és libanoni állampolgársággal rendelkezdő üzletember alighanem továbbra is Libanonban fog maradni, mivel a közel-keleti ország nem kötött kiadatási egyezményt Franciaországgal.

Ghosn 2019-ben szökött Libanonba, miután egy évvel korábban Japánban letartóztatták. Az ellene felhozott vádakat következetesen tagadja, és azt állítja, hogy elmozdítását a Nissan vezetői szervezték, akik meg akarták akadályozni, hogy a japán vállalat összeolvadjon a Renault-val.

A francia elfogatóparancs által érintett másik négy személy a Suhail Bahwan Automobiles jelenlegi tulajdonosai és korábbi vezetői – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink