Gyártók Fordulóponthoz ért a Rivian?

Fordulóponthoz ért a Rivian?

autopro.hu/V.R. | 2023.07.05 09:19

Fordulóponthoz ért a Rivian?

Fotó: Rivian

Az elektromos járműveket gyártó és autóipari technológiával foglalkozó Rivian a termelés növekedésének és az elektromos járművei iránti állandó keresletnek köszönhetően felülmúlta a második negyedévi értékesítéseire vonatkozó piaci becsléseket, ami a vállalat részvényeinek több mint 14 százalékos emelkedését okozta a napokban.

Hirdetés

A Rivian hónapok óta küzd a termelés növeléséért az ellátási lánc zavarai miatt, ez eddig erősen érződött a vállalat eladásain is. A második negyedéves számok azonba bizakodásra adhatnak okot, és pozitív előjelként szolgálhatnak a startup számára.

„Minden autógyártónak voltak ellátási lánc problémái 2021-ben és 2022-ben, de úgy tűnik, hogy a Rivian túllépett azokon, és az idei évre kitűzött 50 ezer darabos termelési céljuk a második negyedéves szám után nagyon is elérhetőnek tűnik” - mondta Chris Pierce, a Needham független befektetési bank elemzője.

Az R1T pickupokat és R1S SUV-okat gyártó Rivian több, mint 12 ezer járművet adott el a második negyedévben, szemben a 11 ezer darabról szóló becslésekkel. A vállalat közel 14 ezer járművet gyártott az Illinois állambeli Normalban található üzemében, ami majdnem ötezer járművel több, mint az első negyedévben.

Megvan bennük a potenciál

„Mivel több meghatározó autóipari óriás is felzárkózik a piaci részesedés megszerzéséért folytatott versenyben, kérdéses volt, hogy az elektromos járművekkel foglalkozó szereplők közül hányan képesek ténylegesen a pályán aradni” - nyilatkozta Danni Hewson, az AJ Bell részvénytársaság pénzügyi elemzési vezetője, és hozzátette: „Ezek a számok azt sugallják, hogy a Rivianban talán megvan az, ami ahhoz kell, hogy kitartson.”

Egyes elemzők szerint az, hogy a Rivian a költségek csökkentése és a beszállítóktól való függőség mérséklése érdekében saját meghajtóegységének fejlesztésére összpontosít, segített a vállalatnak kiemelkedni a többi elektromos járműgyártó startup közül – jegyzi meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink