Gyártók Ford-vezér: jövő év végig marad a chiphiány

Ford-vezér: jövő év végig marad a chiphiány

autopro.hu/P.B. | 2021.09.30 12:23

Ford-vezér: jövő év végig marad a chiphiány

Fotó: Ford MyNewsDesk

Az amerikai CNBC tévécsatornán nyilatkozva Jim Farley elmondta, hogy meglátása szerint 2022 végéig fent fog állni a félvezetők hiánya. A Ford egy újonnan épülő elektromosautó-gyárat is bejelentett a szeptember 28-ai adásban.

Hirdetés

Úgy gondolom, nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy 2022 végéig hiányozni fognak egyes, fontos elektronikai elemek a gyártás során – fogalmazott a vezető. A Ford különösen sokat szenvedett eddig is a chiphiánytól, azonban az egész járműipar sújtja a helyzet.

A félvezetők hiányának egyik oka a koronavírus-járvány idején megnövekedett kereslet volt az elektronikus termékek iránt, ám szakértők szerint általánosságban minden iparágnak több chipre van szüksége, ezért a válság elhúzódhat.

Új gyár

Az adásban a Ford vezetője jó hírekről is beszámolt. A vállalat Tennessee államban egy teljesen új üzemet szeretne építeni, amelyhez akkumulátorgyártás is kapcsolódik. Emellett két új akkumulátorgyárat építenek Kentucky államban. Az új üzemek 2025-től kezdhetnek el termelni, a beruházások összértéke 11,4 milliárd dollár, és közel 11 ezer munkahelyet hoznak létre.

Farley hangsúlyozta, hogy évente körülbelül egymillió jármű akkumulátorának kapacitásáról van szó. A Ford évente körülbelül kétmillió járművet értékesít az Egyesült Államokban, ebből több mint egymillió F-sorozatú pick-up. Ezeknek a modelleknek az elektromos változataira, például az F-150-re kell összpontosítani az új üzemekben a Ford főnöke szerint – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink