Gyártók Ford EcoBlue: tisztább, takarékosabb, nyomatékosabb

Ford EcoBlue: tisztább, takarékosabb, nyomatékosabb

autopro.hu/B.B. | 2016.05.17 08:08

Ford EcoBlue: tisztább, takarékosabb, nyomatékosabb

Kétliteres motort mutatott be a gyártó, ez az első egység az új, modern dízeles kínálatából, amelynél a mérnökök a káros mellékhatások csökkentése mellett erőnövekedést értek el.

Hirdetés

A Ford bemutatta az első Ford EcoBlue dízelmotort, amely optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást, és csökkenti a CO₂- és NOX-kibocsátást. Ezek a 100-240 lóerős erőforrások hajtják majd a vállalat jövőbeli személyautóit és haszongépjárműveit. Az új dízelmotor-család megalkotásához a benzines EcoBoost motorok sikerei adták a motivációt.

Az új erőforrás érezhetően javítja az autók vezethetőségét, hiszen a most kifutó, azonos teljesítményű 2.2 TDCi blokkhoz képest 20 százalékkal nagyobb forgatónyomatékot ad le 1.250 1/perc fordulatszámon, ezen felül egy személyautó kifinomult működését kínálja a haszongépjármű-szegmensben, hiszen alapjárati zajkibocsátása 50 százalékkal alacsonyabb.

A vadonatúj motor felépítése kisebb belső súrlódást és tisztább égést biztosít. A kipufogógázok kifinomult utánkezelésének köszönhetően az ultra-alacsony károsanyag-kibocsátás megfelel a 2016 szeptemberében életbe lépő, szigorúbb Euro VI szabvány előírásainak. Ezt olyan megoldások teszik lehetővé, mint a tükrözött beömlőnyílással kiegészített integrált szívórendszer, a magas hőmérsékleti tartományokra tervezett rakétahajtóművek anyagából készített, kis tehetetlenségű turbótöltő, valamint a vadonatúj, nagy nyomású üzemanyag-befecskendezési rendszer.

Az új 2,0 literes Ford EcoBlue motor is megfelel a gyártó szigorú, haszongépjárművekre vonatkozó tartóssági elvárásainak. A motor teljesítményét 5,5 millió kilométernek megfelelő tesztüzemben vizsgálták; ebben 400.000 kilométernyi közúti teszt is szerepelt, amit valódi haszongépjármű-felhasználók teljesítettek, emellett pedig átfogó laboratóriumi elemzés és kíméletlen próbák a Ford tesztpályáin, valamint CAE-értékelés a fejlesztés minden egyes fázisában.

Kiemelt Partnereink