Gyártók Folyamatosan veszít lendületéből a VW Csoport

Folyamatosan veszít lendületéből a VW Csoport

autopro.hu/P.B. | 2023.09.18 04:17

Folyamatosan veszít lendületéből a VW Csoport

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport márkái együttesen több új autót adtak el augusztusban, mint tavaly ugyanebben a hónapban, de az eladások lendülete egyértelműen lassul. Ez elsősorban az elektromos autóknak és a kínai piacnak köszönhető.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport összesen, minden márkáját beleértve 740 ezer autót értékesített augusztusban, ami 5,7 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Júliusban 6,6 százalékos, az első fél évben pedig még 12,8 százalékos volt a növekedés, vagyis az eladások emelkedésének lendülete folyamatosan csökken.

A lendület elsősorban a gyenge kínai eladások miatt tört meg, a legnagyobb piacon a konszern eladásai tovább csökkentek: Kínában 278 ezer autót adott el a Csoport, ami 6,5 százalékkal kevesebb, mint 2022 augusztusában. A VW ezt többek között az előző év szokatlanul erős hónapjával indokolja, amikor Kína adókedvezményekkel serkentette az eladásokat.

Ugyanakkor a Volkswagen Csoport jelentős nyereséget tudott elérni Nyugat-Európában, ahol 232 ezer járművet szállítottak le, 21,1 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

Csökken az elektromos autók iránti kereslet

Az egyes márkák közül az Audi (plusz 14 százalék), a Škoda (plusz 19 százalék) és a Seat/Cupra (plusz 54 százalék) teljesítettek a legjobban. Az alapmárka, a Volkswagen, amely a Csoport eladásainak több mint felét adja, 1,7 százalékos csökkenést könyvelhetett el. A Porsche is mínuszban volt, a luxusautó-gyártó termékei iránt másfél százalékkal csökkent az érdeklődés

A VW jelenleg az elektromos autók iránti csökkenő kereslet mellett a belső égésű motorokhoz szükséges motoralkatrészek hiányával is küzd az augusztusi szlovéniai áradások következtében. Már több üzemben csökkenteni kellett a termelést, és részlegesen le is álltak gyártósorok.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az elektromos autók gyengébb eladásai miatt Zwickauban 269 ideiglenes állást kell megszüntetnie a cégnek. Thomas Schäfer márkafőnök a jelenlegi helyzetet a hónap elején csak „köztes mélypontnak” minősítette.

Oliver Blume vezérigazgató július végén már csökkentette a teljes évre vonatkozó eladási célt. A korábban megcélzott 9,5 millió jármű helyett most már csak 9,0-9,5 milliós eladás az elvárás csoportszinten – emlékeztet az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink