Gyártók Fizetnie kellhet dízelautói miatt a Mercedes-nek

Fizetnie kellhet dízelautói miatt a Mercedes-nek

autopro.hu/V.M. | 2023.03.22 09:19

Fizetnie kellhet dízelautói miatt a Mercedes-nek

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

Az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a Mercedes-Benznek kártérítést kell fizetnie dízelautót használó vásárlóinak, amennyiben a járművekben lévő kibocsátásszabályozó rendszer anyagi hátrányt okozott nekik.

Hirdetés

Az ügyet, melyben az Európai Bíróság ítéletet hozott, eredetileg egy német bíróságon indította egy használt Mercedes vásárlója, akinek autójában a kipufogógáz-visszavezető rendszer alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb égésterméket vezetett vissza, ezáltal nitrogén-oxidok fokozott kibocsátását eredményezve.

A német bíróság ezután az Európai Bíróságtól várt iránymutatást abban a kérdésben, hogy az EU-s törvények szerint egy ilyen jármű tulajdonosa élhet-e kártérítési követeléssel a gyártó irányában, illetve, hogy a kompenzáció értékét hogyan kellene meghatározni.

Az Európai Bíróság szerint a járművásárlóknak joga van kompenzációra, ellentétben a német szövetségi bíróság korábbi ítéletével, miszerint kártérítés csak akkor járna, ha az autógyártó szándékosan okozna kárt a vevőnek.

A német szövetségi bíróság az ügyben legközelebb májusban fog meghallgatást tartani. Akkor azt fogják megvitatni, hogy a mostani ítélet hogyan viszonyul a német joghoz – írta meg a Reuters.

Nem az egyetlen eset

A kipufogógáz-visszavezetést szabályozó rendszer miatt nem csak a Mercedes került bajba. Környezetvédők a Volkswagen Golfokban lévő hasonló rendszert kifogásolták, és egy nemrég született ítélet szerint a járműveket vissza is hívhatják Németországban.

Utóbbi ítélet súlyát növeli, hogy megágyazhat további eljárásoknak, amik sok millió német gépjármű visszahívását eredményezhetik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink