Gyártók Fellebbviteli bírósághoz fordult a GM, perelné a Fiat Chryslert

Fellebbviteli bírósághoz fordult a GM, perelné a Fiat Chryslert

autopro.hu/V.M. | 2020.06.30 09:20

Fellebbviteli bírósághoz fordult a GM, perelné a Fiat Chryslert

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors az amerikai fellebbviteli bírósághoz fordult, hogy beperelhesse a Fiat Chryslert, amiért az vesztegetéssel több milliárd dolláros veszteséget okozott neki, miután Paul Borman kerületi bíró nem találta megalapozottnak a vádat a büntetőper lefolytatásához.

Hirdetés

A GM tavaly adott be perkeresetet a Fiat Chryslerrel szemben, azzal vádolva azt, hogy megvesztegette a United Auto Workers (UAW) szakszervezet bizonyos tisztségviselőit, hogy 2009-ben és 2015-ben kedvezőbb munkaügyi szerződéseket köthessen, ugyanakkor hasonlóan jó megállapodásokat ő maga ne harcolhasson ki. A GM szerint emiatt több milliárd dollárnyi plusz bérköltsége keletkezett.

Borman kevesebb, mint egy hete a GM keresetét az idő és az erőforrások vesztegetésének nevezte egy olyan időben, mikor mindkettő autógyártó a járványhelyzet túlélésére kellene, hogy koncentráljon. Borman elrendelte, hogy a GM vezérigazgatója, Mary Barra, illetve az FCA vezérigazgatója, Mike Manley, esetleg a kettő vállalat más képviselői, találkozzanak július 1-én, hogy egy megállapodásról tárgyaljanak.

A GM Borman rendeletét példa nélkülinek és a bírói hatalommal való súlyos visszaélésnek nevezte, a fellebbviteli bíróságot pedig a rendelet megsemmisítésére, valamint egy másik kerületi bíró kijelölésére kérte.

Még várni kell a végleges döntésre

Rövidesen a fellebbviteli bíróság bejelentette, hogy annak érdekében, hogy kellő alapossággal vizsgálhassák meg az ügyet, Borman rendeletét átmenetileg érvényben hagyják.

Az FCA korábban alaptalannak nevezte a GM vádját, ami szerinte a PSA Csoporttal folyamatban lévő egyesülésének aláaknázását szolgálja csak. Az FCA most azt közölte, hogy készen állnak eleget tenni Borman döntésének, továbbá arra kérte a fellebbviteli bíróságot, hogy ne tegyen eleget a GM kérésének, és ne jelöljenek ki új bírót – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink