Gyártók Feleannyi energiával gyárt autót a Seat, mint a konkurensei

Feleannyi energiával gyárt autót a Seat, mint a konkurensei

MTI | 2018.06.04 14:26

Feleannyi energiával gyárt autót a Seat, mint a konkurensei

Az elmúlt hét év során a Seat 35,5 százalékkal csökkentette a martorelli és a barcelonai gyár környezetre gyakorolt hatását. A vállalat tovább erősíti és gyorsítja olyan projektek megvalósítását, amelyek maximálisan kihasználják az erőforrásokat, és minimálisra csökkentik a károsanyagok kibocsátását. E cél érdekében 2017-ben megközelítőleg 9 millió eurót fektettek be a projektekbe.

Hirdetés

A vállalat eredetileg 25 százalékkal kívánta csökkenteni a 2011-2018 közötti időszakban a környezetre gyakorolt hatásokat. A célkitűzést két évvel korábban sikerült elérni, és most a Seat új célja az, hogy 2025-re 50 százalékkal csökkentse a környezetre gyakorolt hatásokat.

Az iparág európai átlagával összehasonlítva a márka egy jármű előállításához megközelítőleg feleannyi energiát és 23 százalékkal kevesebb vizet használ, és 65 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki. Az egyik legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezés a Seat al Sol (a Seat a Nap alatt) volt, mellyel a legnagyobb napelemes üzem jött létre az európai autóiparban. Ez a rendszer összesen 53 ezer napelemmel az egyik legnagyobb a világon. A napelemes terület 276 ezer négyzetméter, ami 40 futball pályának felel meg, és 17 millió kWh-t termel évente.

A vállalat évente 11,7 GWh-t takarít meg a víz melegítéséhez felhasznált gáz fogyasztásában. Ez egy új berendezésnek köszönhető, amely visszanyeri az egyik műhely karosszériaszárító kemencéi által kibocsátott energiát. A kemencében felszálló meleg levegő egy vízrendszert melegít, és ezt a vizet később felhasználják a gépkocsik karosszéria-festési folyamataiban. Ilyen módon az energia jelentős része ismét felhasználhatóvá válik, és ez feleslegessé teszi a víz külön történő melegítését. Mindezek mellett a kezdeményezés évente 2 400 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg.

A martorelli gyár levegőjének javítása céljából a Seat megkezdte a fotokatalitikus járdák kialakítását. A járdát titán-dioxiddal kezelt cemen lapokból alakítják ki, mely egyidejűleg szennyező anyagokkal, fénnyel és oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít be, ami lebontja a levegőben lévő szennyező elemeket (NOx), és azokat vízben oldódó nitrátokká alakítja át. Ilyen módon fertőtleníti önmagát és baktériumölő hatása is van. Ezt elsőként a Seat Technikai Központjában alkalmazzák. A szükséges 4 ezer négyzetméternyi fotokatalitikus járda a szennyezést 40 százalékkal csökkenti. Később ezeket a szennyezést gátló lapokat rakják majd le a 26 ezer négyzetméternyi járdákra is az egész üzemen belül, ami a nitrogén oxidot éves szinten 5,2 tonnával csökkentheti.

Kiemelt Partnereink