Gyártók Fájni fog a Bentley-nek a megállapodás nélküli brexit

Fájni fog a Bentley-nek a megállapodás nélküli brexit

autopro.hu/V.M. | 2020.10.21 06:19

Fájni fog a Bentley-nek a megállapodás nélküli brexit

Fotó: Bentley Newsroom

Egy szabadkereskedelmi megállapodás nélkül záruló brexit „rendkívül káros” lenne, és negyedével csökkentené a Bentley luxusautó-gyártó nyereségét – mondta el a vállalat vzére.

Hirdetés

Már csak körülbelül két hónap áll az Egyesült Királyság és az Európai Unió rendelkezésére, hogy megegyezzenek egy szabadkereskedelmi megállapodásról, elkerülve, hogy vámok terheljék a köztük zajló kereskedelmet 2021-től. A közelgő határidő ellenére azonban még mindig nem látni, hogy végül sikerül-e egyezségre jutni.

A Bentley már több millió fontot költött arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli brexitre, az azonban így is „rendkívül káros lenne” a vállalat számára – árultra el Adrian Hallmark vezérigazgató a Reutersnek.

A legrosszabb forgatókönyv szerint 10 százalékos vám lenne az unióba exportált autókon, illetve 45 százalékos a Nagy-Britannián kívülről beszerzett alkatrészeken, ami az éves nyereség 20-25 százalékát emésztené fel a cégvezető szerint.

A Volkswagen Csoportba tartozó Bentley a 2018-as üzleti évét 288 millió euró operatív veszteséggel zárta, 2019-ben viszont már sikerült 65 millió eurós nyereséget generálnia.

Egy megállapodás nélküli brexit veszélyeztetné az elért eredményeket, a koronavírussal együtt, ami miatt március közepe és május eleje között a vállalat kénytelen volt felfüggeszteni gyártását. A járvány előtti szint közelébe végül szeptember közepére sikerült felfuttatni a termelést.

Kiemelt Partnereink