Gyártók Ezúttal Kaliforniának fizet dollármilliókat a GM

Ezúttal Kaliforniának fizet dollármilliókat a GM

autopro.hu/V.M. | 2021.02.17 12:20

Ezúttal Kaliforniának fizet dollármilliókat a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

A General Motors 5,75 millió dollár büntetés megfizetéséről állapodott meg Kalifornia állammal, pontot téve annak az eljárásnak a végére, amit az állam azért indított ellene, mert a hibás gyújtáskapcsolók ügyében félrevezethette befektetőit.

Hirdetés

Xavier Becerra kaliforniai főügyész szerint a GM elhallgatta befektetői elől az egyes modelljeibe beépített hibás gyújtáskapcsolók problémáját.

A GM tervezési hibás alkatrészében az indítókulcs magától elfordulhatott, leállítva a motort és kikapcsolva a légzsákokat. A gyújtáskapcsolók cseréjére 2014-ben indult visszahívás, ami összesen 2,6 millió autót érint.

Több milliónyi nyugdíj-megtakarítás úszott el

A főügyész szerint a GM nem épített céltartalékot, bár tudatában volt, hogy a rendellenesen működő alkatrészek plusz kiadást fognak eredményezni. Ezáltal részvényeinek árfolyama egy ideig magasabb szinten maradhatott, később több millió dollár veszteséget okozva egyik befektetőjének, a Kaliforniai Közalkalmazottak Nyugdíjrendszerének – írja a Reuters.

„A General Motors kétszer is megszegte Kalifornia törvényeit – először azáltal, hogy elhallgatta járműveinek egy életveszélyes hibáját, másodszor pedig azáltal, hogy nem fedte fel a hibával kapcsolatos tényeket a pénzügyi jelentéseiben, ami Kalifornia-szerte érintette a közszolgák nyugdíjcélú befektetéseit” – fejtette ki Becerra.

A GM a 124 halálesetet és 275 személy sérülését okozó hibás gyújtáskapcsolók ügyében megelőzően már több mint 2,6 milliárd dollárt fizetett ki bírságok és különböző megállapodások keretében.

Kiemelt Partnereink