Gyártók Észak-Amerikában gyárthat autókat a Foxconn

Észak-Amerikában gyárthat autókat a Foxconn

autopro.hu/V.M. | 2021.03.18 11:17

Észak-Amerikában gyárthat autókat a Foxconn

Fotó: MTI

Az Apple-nek mobiltelefonokat gyártó Foxconn az amerikai Wisconsin államban található félig elkészült üzemében vagy Mexikóban gyárthat elektromos autókat – jelentette be a tajvani vállalat elnöke.

Hirdetés

Az autóipari szereplővé váláson dolgozó Foxconn még 2017-ben határozott arról, hogy egy tízmilliárd dollár értékű beruházás keretében TV képernyőket gyártó üzemet épít Wisconsinban. Később a terveket folyadékkristályos kijelzők, majd szerverek készítésére módosították. Az üzemben a mai napig nem kezdődött meg a termelés.

Liu Young-way, a Foxconn elnöke Tajpejben nemrég úgy fogalmazott a Michigan melletti Wisconsinról, hogy annak közelsége az USA autóipari központjához, infrastrukturális szempontból megfelelővé teszi elektromos autók gyártásához.

Ugyanakkor azt is megosztotta, hogy még Mexikó is szóba jöhet lehetséges gyártási helyszínként, amihez hozzátette, hogy a végső döntés még az idén meg fog születni.

Az elmúlt nagyjából egy évben a Foxconn számos autógyártóval kötött megállapodást. A cégek között van a Stellantis, a Fisker és a kínai Geely is. A tajvani vállalat a Fisker autóit bérgyártásban fogja készíteni, míg a Geely-vel egy közös vállalatot hoz létre, ami autók bérgyártása mellett egyéb szolgáltatásokat fog nyújtani autóipari OEM-eknek.

Mást kell keresnie az Apple-nek

Kihasználva az elektromos autók egyszerűbb felépítését, számos technológiai vállalat igyekszik megvetni lábát az autóiparban. Egyikőjük az Apple, ami még nem talált partnert fejlesztés alatt álló autója bérgyártásához.

Nem alaptalanul vetődött fel annak a lehetősége, hogy az amerikai vállalat a Foxconnal gyárthatja járműveit, ám Liu a kettő vállalat ilyen típusú együttműködéséről szóló híreszteléseket pletykának minősítette.

A vállalatvezető azt is közölte, hogy Európa, az Egyesült Államok és Kína mind fontos célpiacaik az elektromos autókkal kapcsolatos törekvéseik tekintetében.

Kiemelt Partnereink