Gyártók Épphogy pluszos negyedévet tudhat maga mögött a Suzuki

Épphogy pluszos negyedévet tudhat maga mögött a Suzuki

autopro.hu/V.M. | 2020.08.04 08:18

Épphogy pluszos negyedévet tudhat maga mögött a Suzuki

Fotó: Suzuki

Annak ellenére, hogy legnagyobb piacán, Indiában bezuhant az újautó-kereslet a koronavírus-járvány nyomán, a Suzuki operatív nyereséggel zárhatta az előző negyedévet.

Hirdetés

Mindazonáltal a japán járműgyártó üzemi eredménye elenyésző, csupán 12,29 millió dollár volt, amivel az eddigi legrosszabb negyedévi eredményét érte el. Az elemzői várakozásokat azonban így is messze felülmúlta, a Refinitiv által megkérdezett hat elemző ugyanis 357,7 millió dollár veszteségre számított.

A vállalat 145 millió dollár rendkívüli veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a járványhelyzet miatti gyárleállásokból kifolyólag.

A globális autóeladásokat ugyancsak nagy csapás érte, azok ugyanis 64 százalékkal 263 ezer járműre csökkentek. A visszaesés legnagyobb részben az Indiai piacnak tudható be, ahol az április-júniusi időszakban 82 százalékkal fogyott kevesebb autó, mint egy évvel korábban. A Suzuki autóinak több mint felét, a jelenleg a járvány megfékezésével küzdő Indiában adja el, emellett a többségi tulajdonában lévő Maruti Suzuki Indián keresztül hozzá kötődik az országban értékesített új autók közül majdnem mindegyik második.

A koronavírus miatti bizonytalanságra hivatkozva a japán autógyártó nem adott előrejelzést a teljes üzleti évre vonatkozóan, ahogy az osztalékfizetéssel kapcsolatban sem – számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink