Gyártók Elkészültek az első török e-autók

Elkészültek az első török e-autók

autopro.hu/P.B. | 2022.08.02 06:17

Elkészültek az első török e-autók

Fotó: Togg

Kulcsfontosságú lépést tett az elektromos autók sorozatgyártása felé a török Togg. A startup az Isztambultól délkeletre fekvő Gemlik ipari központjában leleplezte az első tesztautóit. A vállalat leghamarabb novemberben kezdheti meg a sorozatgyártást.

Gürcan Karakas, a Togg vezérigazgatója elmondta, hogy a gyártási folyamatok beállításaival novemberre készülhet el a cég, utána indulhat a Togg elektromos autójának sorozatgyártása. A folyamat tényleges beindítására valószínűleg várni kell jövő nyárig, mert a Togg várhatóan 2023 első negyedévében teljesíti az európai szabványoknak megfelelő műszaki minősítést és tanúsítást. Ezután jelenhet meg a piacokon az első Togg modell, egy elektromos SUV.

A jelenlegi tesztautók továbbra is a gyártási minták, nem előszériás járművek, azok készítése novemberben kezdődhet, ha a gyártóberendezések készen állnak addigra.

Eddig jól haladnak

A menetrend nagyrészt követi a korábbi terveket, és a Togg azt is bejelentette, hogy több modellt is piacra dob az elektromos SUV után. Bár ugyanazt az architektúrát használják, az autók megjelenése különböző lesz – a gyártó egyelőre csak a török piacot célozza meg, ennek ellenére különbséget tesznek keleti és nyugati ízlés között, és eszerint tervezik autóikat.

Ami a technológiát illeti, a Togg autói 300 vagy 500 kilométeres hatótávot érhetnek el az akkumulátortól függően. A hajtásból lesz egy 147 kilowattos hátsó villanymotoros és egy 294 kilowattos, kétmotoros összkerékhajtású verzió is – írja az electrive.com.

A Togg 2019-ben alakult hat nagy török csoport közös projektjeként azzal a céllal, hogy török elektromos autókat gyártsanak. Törökország eddig elsősorban nemzetközi márkák számára gyártott járműveket és alkatrészeket – többek között a Hyundai, a Ford és az MAN is jelen van az országban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink