Gyártók Elkészült a hétmilliomodik Ford Transit

Elkészült a hétmilliomodik Ford Transit

autopro.hu | 2013.06.21 14:51

Elkészült a hétmilliomodik Ford Transit

Ha az eddig gyártott összes Transitot egymás mögé állítanánk, a kocsisor oda-vissza kitöltené a London-Sydney távolságot.

Hirdetés

Jövőre a Ford első ízben kezdi meg a Transit észak-amerikai gyártását és árusítását, hat kontinens 118 piacára terjesztve ki ezzel az értékesítést; a tervek szerint 2016-ig évente 400 ezer Transit talál majd gazdára, ami annyit jelent, hogy 80 másodpercenként adnak majd el egy ilyen modellt. A vadonatúj Transit értékesítése várhatóan 2014-ben kezdődik Európában.

A Ford bejelentette, hogy elkészült el a hétmilliomodik Transit: a népszerű haszonjármű 1965-ben jelent meg Európában, s azóta hat kontinens 118 piacán kapható. Ha az eddig gyártott összes Transitot egymás mögé állítanánk, a hétmillió Transitból álló kocsisor oda-vissza kitöltené a London-Sydney távolságot.

A jelentős eseményt a vállalat a kínai Nanchangban megnyitott Transit-összeszerelő üzemben ünnepelte: az eseményen Alan Mulally, a Ford elnök-vezérigazgatója is részt vett. A Jiangling Xiaolan üzem a Ford stratégiai partnere, a Jiangling (JMC) 300 millió dolláros befektetéssel létesült, s a létesítmény JMC- és Ford-márkájú autókat gyárt majd az egyre növekvő kínai piac számára.

Alan Mullay köszönti a jubileumi modellt

A legelső űrséta évében született Transit azonnal jelentős hatást gyakorolt az autópiacra, hiszen praktikus eszközt jelentett Európa gyorsan növekvő gazdasági környezetében. Azóta a Ford a karosszéria- és modellváltozatok széles kínálatát fejlesztette ki az áruszállítótól kezdve a billenős felépítményen vagy a lakóautón át az egészen letaglózó egyedi megoldásokig, amilyen például a Cosworth V8-as Supervan is volt.

A vadonatúj, kéttonnás Transit várhatóan 2014 tavaszán mutatkozik majd be az európai piacokon, s ezzel az újratervezett és kibővített modellcsalád élére lép. Az európai kínálat jelenlegi tagjai az a 2013-as ’Év Haszongépjármű’ díjat is elnyert Transit Custom amely egyben , az első 5 csillagos Euro NCAP minősítést elnyerő haszongépjármű, valamint a Transit Connect és a Transit Courier.

Miután 1976-ban elkészült az egymilliomodik Transit, a gyártás igen gyorsan felpörgött: a következő milliós határokat 1985-ben, 1994-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben lépte át a modellsorozat.

A Transitban jelent meg számos olyan műszaki innováció, amelyek révén nőtt a haszonjárművek teljesítménye, komfortja és biztonsága. Ilyen újítás volt például az oldalsó ajtó, a halogén fényszóró, a radiál gumiabroncs, a közvetlen befecskendezéses dízel motortechnológia, a biztonságos zárrendszer és a széria blokkolásgátló fékrendszer bevezetése.

A Transit gyártása először 1997-ben kezdődött meg Európán kívül is a kínai Nanchangban és a vietnami Hai Duongban. Az új Jiangling Xiaolan üzemmel a JMC éves haszonjármű-termelése több mint kétszeresére, az eddigi 245 ezerről 545 ezer darabra nő. A Ford Transit modellt a kínai piacra gyártó üzemben a Fordnak 30 százalékos részesedése van. A Transit gyártásában és értékesítésében újabb jelentős előrelépést jelent majd, amikor 2014 közepén a vadonatúj Transit első ízben jelenik meg Észak-Amerikában. Az észak-amerikai Transit gyártásának helyszíne Kansas City lesz. A Ford tervei szerint 2016-ig évente több mint 400 ezer egy- és kéttonnás Transit talál majd gazdára, ami annyit jelent, hogy 80 másodpercenként adnak el egy ilyen modellt.

Kiemelt Partnereink