Gyártók Elektromosítja szállításait a Mercedes-Benz Trucks

Elektromosítja szállításait a Mercedes-Benz Trucks

autopro.hu/D.Á. | 2022.12.04 08:17

Elektromosítja szállításait a Mercedes-Benz Trucks

Fotó: Daimler Truck Global Media Site

A Mercedes-Benz Trucks célul tűzte ki, hogy a Wörth-i gyárát ellátó teherautók 2026-ra tisztán elektromosak legyenek. A projekt első, pilot fázisában 300 elektromos eActros vontató áll szolgálatba jövő évtől a németországi helyszínen, amelyekhez később csatlakoznak eActross LongHaul és egyéb modellek. A cég résztvevője egy töltőinfrastruktúra-fejlesztési állami projektnek is.

Hirdetés

A teherautógyártó azt állítja, szorosan együttműködik a szállítmányozóival, hogy elektrifikálhassa saját szállítási folyamatait. A gyártó a Wörth-i telephelyen kiépíti a töltőinfrastruktúrát saját belső és alkatrészszállító partnereik részére. A hálózat 50 töltőből áll majd, amelyeken nagy teljesítményű töltés is lehetséges lesz. Karin Rådström, a Mercedes-Benz Trucks vezérigazgatója elmondta, intenzíven dolgoznak közvetlen beszállítói láncaik elektrifikációján, és ebben nagyban támogatják partnereiket.

A Mercedes-Benz Trucks a szállítópartnerekkel közösen analizálja a gyakori szállítási útvonalakat, a menetidőket, a távolságokat telephelyek között, a töltési lehetőségeket és az egyes teherautók hatótávjait. A vállalat segíteni fogja partnereit az elektromos járművek meglévő flottákba integrálásában. A Wörth-i gyárba az alkatrészek just-in-time, azaz raktárkészlet nélküli, valós idejű felhasználási rendszerben érkeznek. A Mercedes szerint a jövőben a lerakodások ideje alatt tölteni fogják az elektromos teherautókat, így nem kell majd plusz időt áldozni a töltésre, a járművek folytathatják útjukat. A tervek között szerepel, hogy ha a Wörth-i projekt sikeres lesz, kiterjesztik azt más gyárakra is.

Hosszú utakat is elektromosan

Nagy távolságú szállításokra a Mercedes-Benz Trucks az eActros LongHaul-t szánja, amely 2024-ben kerül majd sorozatgyártásba. A tisztán elektromos modellnek 500 kilométeres hatótávot ígérnek, és a lehetőséget megawattos teljesítményű töltésre. Jó megoldás lehet nehéz terhek rugalmas szállítására az eActros 300 is.

A Daimler Truck, a Mercedes-Benz Trucks anyavállalata részt vesz egy programban, amelyet a német autóipari szervezet írt ki, és amely a hosszú távú elektromos kamionos áruszállításhoz szükséges töltőinfrastruktúra kialakításáért jött létre. Két-két nagy teljesítményű Megawatt Charging System (MCS) töltőt telepítenek majd Németországban négy helyszínen, az A2-es autópálya mentén, Berlin és a Ruhr-vidék között.

Két töltőállomás közvetlenül az út mentén, további kettő pedig logisztikai központokban kap majd helyet. A projekt végén nyolc kombinált töltőrendszer (CCS) és nyolc MCS lép majd működésbe négy helyszínen. Ha jól sikerülnek a tesztek ezekkel az állomásokkal, elindulthat a töltők terjesztése egész Németországban – írta meg az Automotive Logistics.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink