Gyártók Elektromos töltőket telepít a Škoda

Elektromos töltőket telepít a Škoda

autopro.hu/P.B. | 2022.06.21 15:17

Elektromos töltőket telepít a Škoda

Fotó: Škoda Storyboard

Az elektromos autók gyorsabb terjedéséhez elengedhetetlen a töltési infrastruktúra fejlesztése. Tudják ezt a csehek is: Prágában az önkormányzat, a helyi energiaszolgáltató és a Škoda közös projektjében száz villámtöltőt és további töltőket építenek ki 2025-ig.

Hirdetés

Csehországban jelenleg mintegy 15 ezer konnektoros autó (tisztán elektromos és plug-in hibrid együttesen) közlekedik az utakon, ezek rendelkezésére körülbelül kétezer nyilvános töltőállomás áll. Az elektrifikált járművek zöme a cseh fővárosban, Prágában található, ahol 2025-ig kétszáznál is több új töltőállomást építenek ki.

A töltési infrastruktúra fejlesztését három fél végzi: Prága városa, a Pražská Energetika (a helyi energiaszolgáltató), valamint a Škoda. A felek megállapodtak abban, hogy közösen térképezik fel, hová kell töltőket telepíteni és hol lehet a leghatékonyabban elhelyezni őket. A cseh OEM tavaly 832 tisztán elektromos autót értékesített a cseh piacon, emellett körülbelül ezer plug-in hibrid Suberb és Octavia modell is gazdára talált Csehországban.

Száz villámtöltő

A megállapodás értelmében körülbelül kétszáz töltőt fognak telepíteni Prágában, amiből legalább száz villámtöltő lesz: utóbbiak töltési kapacitása egyenként 150 kilowatt lesz. A projekt keretében egyéb töltési lehetőségeket is vizsgálnak majd.

Az iDnes cikke szerint a Škoda feladata, hogy adatszolgáltatással segítse a többi felet abban, hogy hol érdemes töltőket telepíteni, míg a Pražská Energetika komoly tapasztalattal rendelkezik a töltők kiépítésében: a cég 400 töltőt telepített és üzemeltet Csehországban.

A prágai városvezetés terve szerint 2030-ra legalább tízezer elektromosautó-töltőt kell telepíteni a cseh fővárosban – ezek között lesz villámtöltő, és olyan megoldás is, amivel inkább a munkaidő alatt tölthetik az autójukat a fővárosiak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink