Gyártók Elektromos teherautót tervez a Pininfarina

Elektromos teherautót tervez a Pininfarina

autopro.hu/P.B. | 2021.07.06 06:18

Elektromos teherautót tervez a Pininfarina

Fotó: Gaussin

Az elektromos teherautók gyártásába belefogó Gaussin az olasz Pininfarinát bízta meg járműveinek dizájnjával. A francia cég akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos teherautókat is piacra dobna.

Hirdetés

A Gaussin saját, úgynevezett gördeszkaplatformjára épülnek majd az elektromos teherautók, amik a 18 tonnától egészen a 44 tonnás szegmensig fedhetik le a piacot, és a platform kialakításának hála akkumulátoros elektromos hajtást, vagy üzemanyagcellás hajtást is kaphatnak.

A francia gyártó a sportautóiról híres Pininfarinát bízta meg a teherautók dizájnjának kidolgozásával. Bár a Pininfarina alapvetően a Ferrarival való közös munkáiról, vagy éppen a saját szuperautóiról ismert, mégsem idegen számára a feladat, hiszen mentőautókat, buszokat, sőt, hajókat is tervezett már a 2015 óta indiai kézben lévő vállalat.

Mindenkinek nagyrészt új terep

Ahogyan említettük, a Pininfarina számára nem éppen hazai pálya a teherautók tervezése, de a Gaussin Csoport számára is új kihívás az elektromos teherautók gyártása – a vállalat eddig speciális, kikötői, reptéri járművek gyártásában jeleskedett, most viszont kilépne a közútra is.

Sok részlet egyelőre még nem ismert a készülő teherautókról, de a 44 tonnás kivitelről például azt állítja a gyártó, hogy 1200 kilométer megtételére is képes lesz egy töltéssel, az elektromos és a hidrogénes hajtás kombinálásával. Természetesen a nagy hatótávolságban kiemelten fontos a dizájn szerepe is.

Christophe Gaussin, a Gaussin vezérigazgatója úgy fogalmazta meg az elvárásokat, hogy a kabinnak az új mobilitással kapcsolatos igényeknek kell megfelelnie – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink