Gyártók Elektromos modelloffenzívára készül a Volvo

Elektromos modelloffenzívára készül a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2023.02.03 04:20

Elektromos modelloffenzívára készül a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Newsroom

A következő években a Volvo minden fő modelljéből – azaz három SUV-jából és kettő szedánjából – piacra fog dobni új tisztán elektromos variánsokat, továbbá egy luxus elektromos kisbusszal is bővíteni fogja kínálatát – osztották meg ügyhöz közeli források.

Hirdetés

A kínai Geely tulajdonában lévő Volvo kínálatában 2026-ig legalább hat akkumulátoros elektromos modell fog megjelenni a nyilatkozók elmondása szerint.

A most ismertetett részleteket a Volvo eddig nem közölte a nyilvánossággal, ellenben azzal, hogy 2030-ra teljes modellpalettáját tisztán elektromossá kívánja konvertálni. Ezenfelül már azt is tudni lehetett, hogy Ausztráliában már 2026-tól csak tisztán elektromosan hajtott járműveket fog forgalmazni a márka.

Ázsiai fókusz

A következő évekre betervezett elektrifikáció a Volvo kínálatának legnagyobb mértékű átalakítása lesz, mióta a Geely 2010-ben átvette azt az amerikai Fordtól. A tulajdonosváltás után a Volvo és a Geely között technológiamegosztás, ideértve járműplatformokét, kezdődött, mostanra pedig a svéd márka nagyobb hangsúlyt kezd fektetni az ázsiai vásárlói igények kielégítésére – osztották meg a Reuters-nek nyilatkozó bennfentesek.

Ezt tükrözi az a kisbusz is, amit a Geely Zeekr márkájának 009-es modelljére épül majd. A kínai sajtó már korábban megírta, hogy a Volvo a kínai piacra a Zeekr járművére alapozva készítene egy elektromos kisbuszt, ezt pedig most megerősítették a bennfentesek.

A kínai sajtó szerint már idén megjelenhet a három üléssoros jármű, ami az Ázsiában népszerű, limuzinok helyettesítőjének számító luxus kisbuszok szegmensét erősítené.

A Volvo ázsiai fókuszát erősíti az is, hogy a források szerint a szedánok és a kisbusz fejlesztését is sanghaji fejlesztőközpontra bízták. Az itteni dizájncsapat létszámát mostanra háromszorosára, hatvan főre bővítették.

Már láthattuk az elsőt

A legalább hat tisztán elektromos modell közül az első a tavaly bemutatott Volvo EX90 crossover, ami várhatóan 2024-ben jelenik meg a kereskedésekben.

Ezen és az új kisbuszon felül az XC60 és XC40 SUV-k, valamint az S60 és S90 szedánok fognak új elektromos változatokat kapni a források elmondása szerint. Az XC40-ből már ma is elérhető akkumulátoros elektromos variáns, ami arra enged következtetni, hogy az új villanyhajtású modell már a következő generáción fog alapulni.

A bennfentesek azt állítják, az SUV-k és a szedánok formaterve a Volvók megszokott stílusát fogja képviselni, míg a kínai vásárlókat célzó új kisbusz „érzelemdúsabb” megjelenést fog kapni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink