Gyártók Elektromos fordulatot vesz a SsangYong

Elektromos fordulatot vesz a SsangYong

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.27 17:17

Elektromos fordulatot vesz a SsangYong

Fotó: SsangYong

A tartozásait törleszteni nem tudó SsangYong 2021-ben csődgondnokság alá került, végül pedig egy koreai elektromos buszokat gyártó cég vette meg a márkát. Az új tulajdonos Edison Motors most három-öt éven belül az elektromos autókra helyezné át a Ssangyong fókuszát.

Hirdetés

A dél-koreai Ssangyong 2011 óta az indiai Mahindra Csoport tulajdonában volt, ami már nem tudta fizetni a felgyülemlett adósságokat, így kénytelen volt eladni az autómárkát. Hiába voltak állítólag több pénzt ígérő cégek, a SsangYong végül a szintén koreai, elektromos buszokat gyártó Edison Motorshoz került. Az új tulajdonos elnöke, Kang Young-kwon azt mondta a sajtónak, hogy három-öt éven belül el akarják terelni az autómárkát az elektromos mobilitás felé, de a teljes elektrifikáció nem céljuk. Mielőtt azonban a terveket megvalósíthatnák, még meg kell vásárolniuk a SsangYongot, ami körülbelül 1,1 milliárd eurónyi kiadást jelent.

Határozott célok

Kang elmondta, a SsangYong akár évi 300 ezer autó is elkészülhet majd a pyeongtaeki üzem három gyártósorán, ahol a már meglévő modellekkel indul majd újra a gyártás. Ilyen például az akkumulátoros elektromos Korando e-Motion, ami idén nyáron került gyártásba. A gyárban jelenleg csak az első és harmadik gyártósor működik egyműszakos munkarendben, a második a Chairman és a Turismo típusok 2019-es beszüntetése óta áll.

Az Edison most a márka felpörgetését tervezi: 200-300 ezer belsőégésű motorral hajtott, 100-200 ezer elektromos és 50 ezer hibrid autót akarnak gyártani évente. Tekintve, hogy 2021 elejétől szeptemberig 61.854 autót adott el a SsangYong, ez egy elég optimista vállalás. Kang elmondása szerint a belsőégésű motoros autók nem sokáig teszik már ki a termékpaletta nagy részét – már 2022-ben elő fog állni a vállalat tíz új elektromos modellel. 2025-re 20, 2030-ra 30 elektromos Ssangyong lesz már — áll az electrive.com írásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink