Gyártók Elektromos crossoverrel rukkolt elő a Mini

Elektromos crossoverrel rukkolt elő a Mini

autopro.hu/P.B. | 2022.07.27 17:23

Elektromos crossoverrel rukkolt elő a Mini

Fotó: BMW Press Club

A Mini bemutatott egy akkumulátoros elektromos crossovert, a Concept Acemant. Az autó a prémium kisautó-szegmens új járműkoncepciójának előzetese. Egyelőre kevés a pontos adat az autóról, a most bemutatott példány is inkább a dizájn koncepciója.

Hirdetés

A Concept Aceman névre hallgató tanulmányautó 4005 milliméter hosszú, 1990 milliméter széles és 1590 milliméter magas – a BMW Csoporthoz tartozó gyártó ennél a három számnál több konkrétumot nem is említ a sajtóközleményben. A hajtás tisztán elektromos lesz, ehhez illeszkedik a dizájn is, de hogy ez mekkora hatótávolságot eredményezhet, azt még nem tudni.

„A Mini Concept Aceman egy teljesen új jármű előzetesét mutatja be, amely a Cooper és a Countryman között foglal helyet a jövő modellcsaládjában” – mondja Stefanie Wurst, a Mini márka vezetője. Az Aceman a nyilatkozatok szerint megmutatja majd a Mini elképzeléseit az elektromos jövőről, de közben megőrzi a márkától megszokott jegyeket is.

Amint azt Oliver Heilmer, a Mini Design vezetője jelzi, a teljesen elektromos járművek koncepciója lehetővé tette, hogy a karosszériatervezés ismét „inkább a Mini hagyományos alapértékeire összpontosítson a kreatív térhasználattekintetében”. A tervezőknek például nem kellett figyelembe venniük a belső égésű motor, a sebességváltó és a kipufogórendszer beépítési helyét.

Illik hozzá az elektromobilitás

A tisztán elektromos platformok koncepciója – hosszú tengelytáv és rövid túlnyúlások – egybeesik az eredeti Mini koncepciójával. Az Acemanben is ezeket az arányokat követik a tervezők: a már említett 4,05 méteres hossz ellenére öt ülés és egy nagy csomagtérajtóval ellátott csomagtér is helyet kap.

Elöl a klasszikus Mini hűtőrácsra csak utalnak a tervezők a LED-es fényszórók pedig lényegesen szögletesebbek, mint a korábbi modellek esetében. Az üvegfelületek és a karosszéria közötti átmenetek az aerodinamika javítását szolgálják.

A Mini dizájnt a belső térben is újraértelmezték – új anyagkeverékkel. A bőrt már nem használják, ehelyett „egyértelműen a fenntarthatóságra összpontosítva kiválasztott anyagokkal” dolgoztak. A fenntarthatóság mellett fontos szerepet játszik a digitalizáció, a sorozatgyártású jármű kijelző- és vezérlőrendszere a MIni operációs rendszer legújabb generációján fog alapulni.

Az Aceman Kölnben mutatkozik majd be először fizikai valójában augusztusban, a Gamescom vásáron – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink