Gyártók Egyre jobbak a kilátások az Iveconál

Egyre jobbak a kilátások az Iveconál

autopro.hu/S.A. | 2023.08.03 09:22

Egyre jobbak a kilátások az Iveconál

Fotó: Pixabay

Az erős árszabás támogatta az Iveco működési eredményének megugrását a második negyedévben, ami lehetővé tette az olasz teherautó- és buszgyártó számára, hogy másodszor is javítsa a 2023-ra vonatkozó eredmény-előrejelzését, ezzel több mint 10 százalékkal megemelve a milánói tőzsdén jegyzett részvényei árfolyamát.

Hirdetés

A gyártó nemrég közölte, hogy az ipari tevékenységekből származó korrigált kamat- és adózás előtti eredménye (EBIT) idén 650-700 millió euró lesz, amely több, mint az előző, szintén javított előrejelzésben szereplő 510-550 millió eurós becslés.

Az iránymutatás javításának hátterében a „jelenlegi iparági kilátások, a stabil árazás, az erős rendelésállomány és a szokatlan mennyiségű rendelés-lemondás jeleinek hiánya állt” – közölte a vállalat.

Egekbe szöktek a részvények

Röviddel az Iveco bejelentése után a részvények 10,3 százalékkal emelkedtek. A vállalat papírjai idén több mint 70 százalékot erősödtek, miután 2022-ben a CNH Industrialból kiválást követően árfolyamuk csökkent.

Az Iveco emellett az idei évre az ipari tevékenységből származó nettó jövedelem 5-8 százalékos növekedését is megcélozta, szemben a korábbi 3-5 százalékos prognózissal.

Túlszárnyalt elvárások

Gerrit Marx vezérigazgató az elemzőknek az eredményismertetést követően elmondta, hogy az Iveco nehéz tehergépjárművek üzletága tovább növelte jövedelmezőségét, és jó úton jár ahhoz, hogy EBIT-rátája elérjen egy közepes egyszámjegyű értéket, míg a könnyű tehergépjárművek szegmense a második negyedévet kétszámjegyű EBIT-rátával zárta.

„Az ellátási lánc most sokkal jobb, mint az első fél évben, de még mindig van néhány probléma, amely előre nem látható módon bukkan fel. Jelenleg pedig nagyon jól képzettek vagyunk ezek kezelésére” - mondta Marx, hozzátéve, hogy a cég rendelésállománya erős.

A második negyedévben az Iveco ipari tevékenységekből származó korrigált EBIT-je csaknem megháromszorozódott, ezzel pedig 266 millió euróra nőtt, ami felülmúlta az elemzők által várt 156 millió eurót. Az „erős” árszabás kompenzálja, sőt, sokszor felül is múlja a magasabb nyersanyag- és energiaköltségeket – idéz az Iveco beszámolójából a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink