Gyártók Egyelőre nem épít akkugyárat Magyarországon a VW

Egyelőre nem épít akkugyárat Magyarországon a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.11.02 09:21

Egyelőre nem épít akkugyárat Magyarországon a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen korábban hat akkumulátorgyárat tervezett Európában felépíteni, ezek közül az eredeti tervek szerint legalább kettő Németországban épül meg, egy Spanyolországban, míg a maradék három közül az egyik Közép-Kelet-Európában. Az egyik német gyár tervét korábban már elvetették a költségek miatt, most hasonló sorsa jutott a régiónkba tervezett üzem is.

Hirdetés

A Volkswagen negyedik akkumulátorgyárának lehetséges helyszínei között volt Csehország és Lengyelország mellett Magyarország és Szlovákia is. Oliver Blume november 1-jén azonban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem hoznak döntést a helyszínt illetően, mert nem is építik fel a gyárat az elektromos autók iránti, a vártnál alacsonyabb kereslet miatt.

A Volkswagen két európai – Salzgitter és Valencia – és egy kanadai épülő gyára összességében 200 gigawattórányi akkumulátort biztosít a konszernnek, emellett Indonéziába is tervez egy akkumulátorgyárat a német gyártó. Az elektromos autók számának lassú növekedése miatt ez a kapacitás egyelőre elegendő a VW számára.

Csehország továbbra is fontos szereplő marad

Oliver Blume a közép-kelet-európai akkugyár tervének elvetéséről Csehországban beszélt, a hírnek a helyi beszállítók sem örülnek, Petr Fiala miniszterelnök szerint az akkugyár lehetséges helyszínnein így más beruházások valósulhatnak meg. Ugyanakkor Blume megerősítette, hogy a Volkswagen Csoport továbbra is jelentős szerepet szán az elektromos átállása során a Škodának – írja a Reuters.

A Škoda Auto Csehország legnagyobb exportőre és az egyik legfontosabb munkaadója. A Volkswagen Csoport alá tartozó vállalat több elektromos modellt fog bemutatni a következő években.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink