Gyártók Egyedülálló minősítést kapott az Audi az alumínium kezeléséért

Egyedülálló minősítést kapott az Audi az alumínium kezeléséért

autopro.hu/P.B. | 2021.01.08 09:18

Egyedülálló minősítést kapott az Audi az alumínium kezeléséért

Fotó: Audi Hungaria

Megkapta a Chain of Custody nevű elismerést az Audi az alumínium megfelelő felhasználását felügyelő nemzetközi szövetségtől, az ASI-tól. Ezt a szintű elismerést az autógyártók közül az Audi kapta meg elsőként, de a német vállalat egyébként lassan egy évtizede együttműködik a szervezettel, több korábbi tanúsítványt is kapott már.

Hirdetés

Az ASI (Aluminium Stewardship Initiative) az alumínium felhasználásával kapcsolatban vizsgálja a vállalatok működését. Figyelembe vesznek ezzel kapcsolatosan üzleti-etikai, gazdasági és környezetvédelmi kritériumokat is az alumínium felhasználásának minden szakaszában, így például már a bauxit feldolgozását is figyelik.

Az Audi 2013 óta működik együtt a szervezettel, ami egyébként az Audi üzemei mellett a gyártó teljes ellátási láncát is vizsgálja az alumíniummal kapcsolatosan. Az Audi közleményben számolt be róla, hogy a vállalat elnyerte a Chain of Custody nevű tanúsítványt, ami azt jelenti, hogy az összes ellátási lánc a kritériumoknak megfelelően működik.

Fontos anyag az alumínium

Az alumínium az 1990-es évek óta meghatározó alapanyaga az Audi által gyártott járművek karosszériájának. Az alumínium előállítása ugyanakkor költséges és a környezetet terhelő folyamat, így a vállalat kidolgozott egy rendszert az anyag újrahasznosítására, ez az úgynevezett Aluminium Closed Loop: ennek lényege, hogy a présüzemekben keletkező törmeléket szortírozzák, és visszaküldik a beszállítóknak, akik újra felhasználják az így kapott alumíniumot, így kevesebb alumínium előállítására van szükség.

Ez a rendszer Neckarsulmban debütált 2017-ben, 2020-ban Ingolstadtban is alkalmazni kezdték, és ami igazán jó hír, hogy a következő üzem az Audi győri gyára lesz, ahol bevezetik a Closed Loop alkalmazását. Erre az idei évben kerül majd sor.

Kiemelt Partnereink