Gyártók Egy újabb chiphiányos évet jósol a Daimler

Egy újabb chiphiányos évet jósol a Daimler

autopro.hu/V.M. | 2022.01.05 08:19

Egy újabb chiphiányos évet jósol a Daimler

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler arra számít, hogy 2022 egészében hiány lesz chipekből, továbbá az ellátási problémák különösen az év első felében fogják érzékeltetni hatásukat – mondta el Markus Schäfer, a vállalat technológiai vezetője.

Hirdetés

„A chiphiány 2022-ben is velünk lesz, különösen az év első felében” – idézi a Reuters Schäfert, aki nemrég újságíróknak nyilatkozva beszélt a félvezetőhiánnyal kapcsolatos kilátásokról.

„Nem számítunk jelentős (chipgyártási) kapacitásbővülésre az év első felében… de erre az év egészében is aligha fog sor kerülni” – folytatta.

A Daimler a félvezetők szűkös elérhetősége miatt 2021 októberében 23,9, míg novemberben 21,8 százalékkal kevesebb járművet tudott legyártani, mint egy évvel korábban.

A 2021 eleje óta tartó, részben a koronavírus-járványnak betudható chiphiány gyakorlatilag minden nagy autógyártót érintett az előző évben, visszavetve azok termelését, és az év végére sok millió járműre tehető termeléskiesést okozva a globális autóiparnak.

A krízis végét még mindig nem látni egyértelműen, bár a BMW a rivális Daimlernél egy fokkal kedvezőbb előrejelzést adott. Oliver Zipse, a bajor OEM vezérigazgatója nemrég úgy fogalmazott, hogy 2022 végére „nagyjából normális” szituáció várható.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink