Gyártók Egy töltéssel több mint ezer kilométert tettek meg a Mirai-jal

Egy töltéssel több mint ezer kilométert tettek meg a Mirai-jal

autopro.hu/V.M. | 2021.06.01 09:17

Egy töltéssel több mint ezer kilométert tettek meg a Mirai-jal

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Egyetlen töltéssel 1003 kilométert tettek meg a hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai-jal, amivel a hidrogénalapú társadalom megteremtése mellett elkötelezett japán autógyártó járműve vált az új világcsúcstartóvá.

Hirdetés

A hosszú, próbatételt jelentő utat május 26-án, Franciaországban tették meg a tavaly év végén leleplezett második generációs Mirai-jal. Az autóval 5 óra 43 perckor indultak el Párizstól délre fekvő Orly hidrogén-töltőállomásától, ahonnan a francia fővárostól dél-nyugatra fekvő Loir-et-Cher, valamint Indre-et-Loire megyékbe vezetett az út.

A hivatalosan 650 kilométer hatótávolságú Mirai száz kilométerenként átlagosan 0,55 kilogramm hidrogént használt el. Hidrogéntankjaiban maximálisan 5,6 kilogramm gázállapotú hidrogént tárolhat.

Letaszították trónjáról a Hyundait

A Toyota által szervezett út során nem csupán, hogy figyelemre méltó távolságot tettek meg, de egyúttal a Mirai vált az új csúcstartóvá az egy töltéssel hidrogént használva megtett távolságot tekintve.

A korábbi csúcstartó a Hyundai NEXO, a koreai gyártó sorozatban gyártott üzemanyagcellás SUV-ja volt, mellyel idén Ausztráliában 887,5 kilométert tettek meg egyhuzamban.

Csapatmunka eredménye

A franciaországi út során a Toyota egy mérnöke, a Mirai francia termékmenedzsere, a Toyota Franciaország PR-menedzsere és az Energy Observer alapítója és kapitánya, Victorien Erussard vezették a Mirait.

Az 1003 kilométer eléréshez sem műszaki módosításokat, sem a hétköznapi vezetők által nem használható vezetési technikákat nem alkalmaztak. Az út végén a Mirai kijelzője szerint kilenc kilométer lett volna még megtehető.

Kiemelt Partnereink