Gyártók Bemutatkozott a Toyota Mirai új generációja

Bemutatkozott a Toyota Mirai új generációja

autopro.hu/V.M. | 2020.12.06 12:20

Bemutatkozott a Toyota Mirai új generációja

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota bemutatta a Mirai hidrogén üzemanyagcellás személyautója második generációját. Az előzőnél sportosabb és befogadhatóbb külsővel érkező új modell egy alapoktól újratervezett üzemanyagcellás rendszert kapott, ami egy töltéssel 650 kilométer megtételét teszi lehetővé.

Hirdetés

A Toyota már 1992 óta fejleszt hidrogén üzemanyagcellás járműveket. Az első, korlátozott piaci sikert aratott Mirai 2014-es bemutatása valódi mérföldkő volt. A típus második generációjából már tízszer annyit akar értékesíteni a gyártó, mely célkitűzése elérését az új Mirai nagyobb teljesítménye és elődjénél 20 százalékkal alacsonyabb ára is támogatni fogja.

A Toyota mind a Mirai megjelenését, mind annak teljesítményét és vezetési élményét fejleszteni kívánta. Az egyik cél a hatótávolság olyan mértékű javítása volt, amivel az már meghaladja egy átlagos akkumulátoros elektromos autóét. A nagyobb hidrogéntároló-kapacitásnak, a hajtáslánc nagyobb hatékonyságának, illetve a jobb aerodinamikának köszönhetően a hatótávot 30 százalékkal, 650 kilométerre sikerült növelni.

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Új alapok, tágasabb belső

A moduláris GA-L padlólemez a hajtáslánc jobb elrendezését, így az üzemanyagcella utastér alól az autó orrába helyezését is lehetővé tette. Ez megengedte a tervezőknek, hogy tágasabb utasteret és a hátul ülőknek nagyobb lábteret alakítsanak ki.

Az új Miraiban kettő helyett már három hidrogéntank található. A legnagyobb középen az ülések alatt, hosszában helyezkedik el, míg a kettő kisebb arra merőlegesen fekszik a hátsó ülések és a csomagtér alatt. Együttesen 5,6 kilogramm hidrogént tárolhatnak, szemben a korábbi 4,6 kilogrammal.

Kisebb súly, nagyobb teljesítmény

Az új üzemanyagcella-köteg kisebb és könnyebb, celláinak száma 330, szemben a korábbi 370-nel. Ennek ellenére maximális teljesítménye 14 kilowattal, 128 kilowattra emelkedett.

Az új Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás hajtáslánca.

Az új Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás hajtáslánca. | Fotó: Toyota Europe Newsroom

A mérnökök arra törekedtek, hogy a súlyt és a helyigényt is csökkentsék. A vízpumpákat, a köztes hűtőt, a kompresszort a hidrogénkeringető szivattyút, a konvertert, valamint a moduláris magasfeszültségű alkatrészeket is sikerült az üzemanyagcella-kötegbe integrálni, miközben redukálták azok tömegét.

Az üzemanyagcella hűtéséhez szükséges levegőt szállító rendszer méretét majdnem 30 százalékkal csökkentették a most forgalmazott Miraiban lévőhöz képest. Tömege 34,4 százalékkal alacsonyabb.

Az új Mirai hátsó ülése alatt egy lítium-ion akkumulátor helyettesíti a korábbi nikkel-metál-hibridet. Habár méretre kisebb, energiasűrűsége nagyobb. Tömegét 46,9 kilogrammról 44,6 kilogrammra szorították le.

Kiemelt Partnereink