Gyártók Dollármilliókat fizet egy botrány miatt a Porsche

Dollármilliókat fizet egy botrány miatt a Porsche

autopro.hu/P.B. | 2022.11.10 14:23

Dollármilliókat fizet egy botrány miatt a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche egy kellemetlen amerikai pert tud rendezni azzal, hogy mintegy 80 millió dollárt fizet. A vád szerint több százezer autó üzemanyag-fogyasztásáról adott ki manipulatív, félrevezető adatokat a Porsche.

Hirdetés

Charles Breyer illetékes bíró helyi idő szerint november 9-én beleegyezett az amerikai felperesekkel való megegyezésbe a Porsche esetében. A cég legalább 80 millió dollárt fizet az autótulajdonosoknak a polgári per rendezésére. A vádak potenciális üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási eltérésekre vonatkoztak.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó luxusautó-gyártó 2020-ban került az amerikai ügyvédek célkeresztjébe a benzinmotorok károsanyag-kibocsátási értékeinek szabálytalanságáról szóló médiaértesülések miatt. Bár az amerikai csoportos perek kezdetben az esetleges kipufogógáz-manipulációkra irányultak, a most megkötött egyezség végül elsősorban az üzemanyag-fogyasztásról szóló, állítólagos félrevezető tájékoztatásról szól. Ezzel további kellemetlen ügyeket kerülhet el a Porsche.

Nem ismerik el a bűnösséget

A Porsche már júniusban, az amerikai felperesekkel kötött kompromisszumról szóló közleményében hangsúlyozta, hogy nem ismeri el a vádakat. „A megállapodás a probléma lezárását szolgálja” – nyilatkozta a cég.

A megállapodás csak az Egyesült Államokban értékesített autókra vonatkozik. Németországban a Szövetségi Közlekedési Hatóság 2021-ben indított eljárást az ügyben – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink