Gyártók Diess jövője a téma a Volkswagennél

Diess jövője a téma a Volkswagennél

autopro.hu/V.M. | 2021.11.04 16:22

Diess jövője a téma a Volkswagennél

Fotó: MTI

A Volkswagen vezérigazgatójának, Herbert Diess-nek a jövőjéről a vállalat egy ritkán összehívott közvetítő bizottsága fog ülést tartani, miután a menedzsment és a munkavállalói érdekképviselet közti ellentétek nemrég ismét kiéleződtek – ismertették bennfentesek.

Hirdetés

A hangulat az autógyártó óriásnál azután vált feszültté, hogy Diess egy felügyelőbizottsági ülésen azt mondta, az elektromos átállás 30 ezer munkahely megszűnését vonhatja maga után a vállalatnál.

A felügyelőbizottság közvetítő bizottságának összeüléséről a Reuters-nek számoltak be az ügyhöz közeli források, akik azt is közölték, hogy „konstruktív és bizalmas tárgyalások zajlanak jelenleg, a potenciális eredményeket pedig a megfelelő időben fogják (hivatalosan) kommunikálni”. Azt nem tudták megerősíteni, hogy az ülésre pontosan mikor fog sor kerülni.

Nagy nevek a bizottságban

A közvetítő bizottság tagjait Hans Dieter Pötsch, a VW legnagyobb részvényesének, a Porsche SE-nek a vezérigazgatója, Stephan Weil, a VW szavazati jogainak ötödét birtokló Alsó-Szászország miniszterelnöke, Daniela Cavallo, az üzemi tanács vezetője, illetve Joerg Hofmann, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall vezetője alkotják.

A közvetítő tanács összehívásának hírére a VW részvényeinek árfolyama esésbe váltott. A kiszivárgott információkat sem Diess szóvivője, sem a felügyelőbizottság részéről nem kommentálták.

A Tesla nyomdokaiban

Diess-t, akinek célja, hogy az elektromobilitásra és digitális megoldásokra alapozva átalakítsa a világ második legnagyobb autógyártóját, 2018-ban vette át annak irányítását, a 2015-ös dízelbotrányt követő harmadik vezérigazgatóként. Munkája során kemény menedzsmentstílusa miatt ismételten kritika érte.

A 63 éves Diess, akinek szerződése 2025 októberig tart, az elektromosautó-piacon Elon Musk Tesláját fő riválisának, egyúttal azonban, annak hatékony működése miatt követendő példának is tekinti – utóbbi a munkavállalói érdekképviseletnél a leépítésektől való félelmet táplálja.

Ezek az aggodalmak mindazonáltal nem megalapozatlanok. Diess a harmadik negyedévi eredmények nem sokkal ezelőtti ismertetésén elismerte, hogy a VW versenyképességének javítása érdekében létszámcsökkentésre van szükség.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink