Gyártók Csúszhat a 2022-től hatályos tesztelési protokoll bevezetése

Csúszhat a 2022-től hatályos tesztelési protokoll bevezetése

autopro.hu/V.M. | 2020.05.05 15:49

Csúszhat a 2022-től hatályos tesztelési protokoll bevezetése

Fotó: Euro NCAP Newsroom

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) azzal a kéréssel fordult a Euro NCAP-hez, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel két évvel halasszák el a 2022-től hatályos új tesztelési protokoll bevezetését.

Hirdetés

Az autógyártók levelükben kiemelték, hogy az iparág elkötelezett a biztonság javításában, azonban a járvány okozta sokkból való kilábalás hosszú időbe fog telni. Az új típusú koronavírus számos olyan nehézséget hozott magával, amik miatt szükségesnek vélik a követelmények szigorításának elnapolását.

Később érkeznek az új modellek

Mint kifejtik, az egész ellátási lánc komoly nehézségekbe fog ütközni a termelés újraindításakor, ami az eddig mintegy 2 millió járműre tehető európai termeléskiesést tovább növelheti. Az új modellek bevezetése 12 hónapos vagy akár még jelentősebb csúszásokat szenvednek, részben a homologizációs eljárások szünetelése miatt.

Sok dolgozó jelenleg kényszerszabadságon van, esetleg rövidített munkaidőben dolgozik, és a normál munkavégzés visszaállásának ideje nem látható még előre. Jelenleg az ACEA és a Euro NCAP közös munkacsoportjaiban sem folyhat a 2022-es protokollok kidolgozására irányuló munka, mivel a kulcsfontosságú vállalatok nem tudnak részt venni abban.

A munkarend felborulása erősen érinti a beszállítók, valamint az OEM-ek fejlesztési tevékenységeit. Továbbá, mivel a 2022-es követelmények még mindig nem ismertek, az életbelépésig túl rövid idő állna rendelkezésre a fejlesztés alatt álló típusok megfelelő felkészítésére.

Nem tudják tesztelni a járműveket

A közösségi távolságtartást segítendő az autógyártók az otthoni munkavégzésre ösztönzik alkalmazottaikat, ez azonban ellehetetleníti az erőforrások, illetve a tesztlétesítmények megfelelő használatát. A nemzeti utazási korlátozásokat pedig belátható időn belül valószínűleg nem fogják feloldani, megakadályozva a Euro NCAP helyszíni tesztjeinek támogatását.

A levélben arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány rendkívüli hatásokkal lesz az európai országok gazdaságára, és nem ismert, hogy a társadalom, valamint a gazdaság mikor térhet vissza a normál kerékvágásba.

Kiemelt Partnereink